bienenstich

In Duitsland drinken ze graag Kaffee und Kuchen, koffie met iets lekkers erbij. Bienenstich bijvoorbeeld: twee lagen cake met zachte vanillevla met slagroom ertussen en amandelschaafsel erop. Gaan we óók doen, megalekker!

Ben je echte koekjesbakker? Bak deze lebkuchen!

bienenstich

gebak (20-24 stukken)

2 zakjes gist
200 ml melk, lauwwarm
500 g bloem + 1 tl extra voor het amandelmengsel
250 g suiker
250 g zachte boter
1 ei
2 el honing
50 ml slagroom
150 g amandelschaafsel
ook nodig: kleine bakplaat van 30×35 cm, ingevet, belegd met bakpapier*

vulling
6 blaadjes gelatine
6 eierdooiers
125 g poedersuiker
500 ml melk
1 vanillestokje, opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
400 ml slagroom

Stap 1
Roer voor de bienenstich om te beginnen de gist door de helft van de melk en laat 15 min. staan tot zich belletjes vormen. Meng in een grote kom de bloem met het gistmengsel, de rest van de melk en 100 g van de suiker en laat 15-20 min. afgedekt op een warme plek staan. Doe er 100 g van de boter, het ei en een snuf zout bij. Kneed het in 5-10 min. met de hand of met de mixer met deeghaken tot een glad, zacht deeg. Laat afgedekt 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.

Stap 2
Breng al roerend de resterende 150 g boter met de honing en 150 g suiker aan de kook in een pan. Laat 1-2 min. koken, neem van het vuur en roer de slagroom, het amandelschaafsel en 1 tl gezeefde bloem erdoor. Laat afkoelen.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kneed het deeg nogmaals door en rol het uit tot een lap van 30×35 cm. Leg op de met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt nog 25 min. rijzen. Verdeel het amandelmengsel erover en bak in het midden van de oven in 20-23 min. gaar. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen.

Stap 4
Snijd het bienenstichdeeg over de lengte in 2 brede repen. Snijd het deeg ook horizontaal door, zodat elke reep 2 lagen heeft.

Stap 5
Week voor de vulling de gelatine 5 min. in ruim koud water.
Klop de eierdooiers met de poedersuiker romig. Breng de melk met de vanillezaadjes tegen de kook aan en laat 15 min. trekken. Neem van het vuur en giet al kloppend een deel van de hete melk bij het dooiermengsel. Schenk dit terug bij de rest van de melk in de pan en laat op heel laag vuur al roerend binden tot een mooie vla, maar laat niet koken. Knijp de gelatine uit en laat al roerend oplossen in de vla. Neem van het vuur, laat afkoelen onder af en toe roeren tot de vla opstijft. Het is belangrijk dat de vla lobbig is, niet te warm en niet te koud, dus niet té stevig.
Klop intussen de slagroom stijf en schep door de lobbige vla. Laat de vla nog 5-10 min. in de koelkast nastijven, zodat die straks mooi op de taart blijft liggen.

Stap 6
Verdeel de vulling over de onderste taarthelften en leg er voorzichtig de bovenste helft met de amandelen op. Laat in de koelkast nog minimaal 1 uur opstijven. Bienenstich mit Kaffee!

Bereiden ± 1 uur / rijzen ± 70 min. / oven ± 25 min. / afkoelen en opstijven ± 2½ uur.

RECEPTEN DOSIA BREWER (COOKIECOMPANION) FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

bienenstich - delicious