eend in sojasaus

eend in sojasaus

Chinezen zijn dol op eend. Hun pekingeend is wereldberoemd, maar deze krokante sesameend met soja-honingsaus is net zo watertandend lekker.

eend in sojasaus

hoofdgerecht | 4 personen

Dit gerecht wordt traditioneel bereid met een hele eend in een aardewerken pot.

1 l kippenbouillon
200 ml Chinese lichte sojasaus*
200 ml Chinese donkere sojasaus*
100 ml rijstwijn (sake)*
100 g bruine basterdsuiker
2 el sesamolie*
5 cm geschilde gemberwortel,
geraspt 8 tenen knoflook, geperst
4 steranijs*
2 el tamarindepasta*
1 kleine eend van 2 kg*, panklaar
1 el geroosterde sesamzaadjes

Doe alle ingrediënten behalve de eend en het sesamzaad in een braadpan. Leg de eend met de borstkant naar beneden op de bodem van de pan in de saus.

Breng de saus tegen de kook aan en laat de eend 25 min. zachtjes koken in de saus met de deksel op de pan. Draai de eend in z’n geheel om en laat nogmaals 25 min. zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat de eend nog 15 min. afgedekt doorgaren in de saus.

Neem de eend uit de saus en zet op een rooster op een bakblik. Laat 20 min. afkoelen en verdeel de eend in stukken (poten eraf, borstfilets van het karkas). Doe de stukken eend terug in de saus in de pan en warm alles op. Serveer de stukken eend met wat saus en bestrooi met de sesamzaadjes. Geef er witte rijst en roergebakken paksoi bij.

* Te koop bij de toko of goed gesorteerde supermarkt. Eend bestel je bij de poelier.

Bereiden 20 min. / stoven 50 min. / afkoelen 20 minuten

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI