spruitjes uit de oven met rodewijn-tijmboter

Spruitjes zijn niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Deze geroosterde spruiten smaken heerlijk bij een vleesgerecht. Een simpel bijgerecht met maar 5 ingrediënten.

De smaak te pakken gekregen? Probeer dan eens deze spruitjes salade met amandel en citrus-korianderolie.

spruitjes uit de oven met rodewijn-tijmboter

bijgerecht (4 personen) v
200 ml rode wijn
50 g suiker
500 g spruitjen
1 bosje tijm, blaadjes gerist
150 g zachte gezouten boter

Kook de rode wijn met de suiker op laag vuur in 15 min. in tot stroperig. Laat afkoelen.

Snijd intussen dikke kontjes van de spruitjen, zodat de buitenste blaadjes al wat loskomen. Halveer de ze en trek de blaadjes rommelig los van elkaar.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Roer de ingekookte, afgekoelde wijn en de tijmblaadjes door de zachte boter. Breng op smaak met zwarte peper en evt. extra zout.

Verdeel de geplozen spruitjes over een bakplaat. Verdeel de helft van de boter er in vlokjes overheen. Rooster de spruitjes in het midden van de oven 20 min. Zet de grill aan en laat de spruiten nog 3-5 min. roosteren. Doe ze over in een voorverwarmde schaal en verdeel de rest van de boter erover.

Bestrooi met wat zeezout en zwarte peper en serveer.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 25 min.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

spruitjes