het Portugese custardtaartje: pastel de nata

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als je in Portugal bent kun je er niet omheen: pastel de nata is overal. Voor dit waanzinnig lekkere custardtaartje dat je op elke hoek van de straat kunt kopen, staan mensen dik in de rij. In Lissabon wordt elke pastelaria (banketbakker) zelfs beoordeeld op de kwaliteit van zijn pastel de nata. 

Het oorspronkelijke recept is geheim, maar dit is onze variant: Portugese queijadas.

Oorsprong

Pastel de nata wordt ook wel Pastéis de Belém genoemd. De lekkerste pastel de nata eet je dan ook in de wijk Belém in Lissabon, waar dit zoete taartje zijn oorsprong heeft. Toeristen staan hier dik in de rij voor een Pastel de nata (zouden wij ook doen). Wil je zeker weten of de Pastel de nata huisgemaakt is? Kijk dan of de betreffende pastelaria de sticker “Fabrico Proprio” op het raam heeft hangen. Dit is namelijk een officieel keurmerk.

Het recept

Alhoewel het recept geheim is, zijn de ingrediënten bekend: de taartjes worden gemaakt van laagjes krokant bladerdeeg en daarna gevuld met creamy custard, dat je maakt met eidooiers, slagroom, melk en (vanille)suiker. Tot slot strooi je er wat kaneel over. Voor slechts twee euro heb je al zo’n heerlijk taartje te pakken, en geloof ons: dat is het meer dan waard. De Portugezen nemen er nog een bica (espresso) bij. Meer heb je niet nodig.

De perfecte pastel de nata is zó gemaakt, kijk zelf maar:

ingrediënten

175 ml melk
130 g rietsuiker
3 grote eieren
1 pakje roomboterbladerdeeg
± 50 g bloem
1 kaneelstokje
sinaasappelschil

Tekst Robin Maaswinkel. Beeld iStock. Bron Cookiecompanion.