Er kan weinig op tegen een bordje gnocchi, zéker omdat het zo goed combineert met heel veel lekkere ingrediënten. Bijvoorbeeld met groene asperges en prosciutto of – zo heerlijk – met beurre noisette en salie.
Maar hoe maak je het nou het allerlekkerste zélf? Let op de volgende vijf dingen en jouw gnocchi wordt verrukkelijk.
Lees ook: Gnocchi versus Gnudi: weet jij het verschil?
Kies je aardappel zorgvuldig
Bekende chefs zijn het allemaal eens over de juiste aardappel. Die mag niet te vast én niet te kruimig zijn. Kies bijvoorbeeld désirée of gloria. Heb je een moestuin of moesbalkon? Teel zelf Carel Bouma’s biologische raja voor de lekkerste gnocchi.
biologischpootgoed.nl
Koken of poffen?
Sommigen koken aardappels in de schil, maar dé tip is: poffen in de schil in de oven, op lage temperatuur. Zo wordt de aardappel droog en fluffy. Aha!
Pureeknijper
Duw gare en gepelde aardappels door een pureeknijper, die zorgt voor de beste structuur. Je koopt een pureeknijper in goed gesorteerde kookwinkels of online.
Bloem
Tot slot de hoeveelheid bloem. De truc is: hoe minder, hoe beter. De meeste recepten gaan uit van 150 g bloem op 500 g aardappels en in Piemonte gaan ze zelfs voor 100 g op 1 kilo aardappels. De meeste recepten voegen 1 of 2 eierdooiers toe.
Kort kneden
Kort kneden en een half uur laten rusten. Maak een patroontje met een gnocchi stempel of gewoon met een vork! Door de ribbels houdt de gnocchi de saus beter vast. Een gnocchistempel koop je bij een goede kookwinkel.
In deze video zie je hoe je makkelijk thuis gnocchi maakt, van slechts drie ingrediënten:
Productie: Maaike Koorman. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Désirée van Dijk