Je herkent het wel: ’s ochtends in die urenlange rij staan voor de oliebollenkraam (net als de rest van Nederland), om vervolgens ’s avonds met koude oliebollen te zitten. Hoe zorg je er nou voor dat je ’s avonds naar het vuurwerk kan kijken met warme oliebollen?
Oliebollen zijn nou eenmaal het lekkerst als ze direct uit het vet komen. Ze worden namelijk hard en droog als je ze te lang laat staan. Dit heeft te maken met het zetmeel wat in het deeg zit en het vocht opneemt. Hoe zorg je er nou voor dat dit proces vertraagd of teruggedraaid wordt? Door ‘m goed te bewaren en weer op te warmen. In dit artikel lees je hoe je oliebollen het beste kunt bewaren.
Hier vertellen we je hoe je oliebollen het best kunt opwarmen in de oven, airfryer, magnetron of pan.
Opwarmen in de oven
Dit is de beste manier om de oliebol weer zo dicht mogelijk naar zijn ‘perfecte’ staat te krijgen. Die knapperige buitenkant met die zachte, luchtige binnenkant. Verwarm de oven voor op ongeveer 145 graden (dit verschilt per oven. Check dus tussendoor even of de bollen al warm genoeg zijn).
Leg de oliebollen in een vuurvaste schaal of op een stuk bakpapier. Laat ze ongeveer 5 tot 10 minuten opwarmen in het midden van de oven. Controleer daarna of ze goed warme en weer knapperig zijn.
Opwarmen in de airfryer
Net als bij de oven worden de oliebollen in de airfryer weer lekker knapperig van buiten en luchtig van binnen. Doe de oliebollen in de airfryer en bak ze op 150 graden in 5 tot 6 minuten weer warm.
Opwarmen in de magnetron
Dit is onze minst favoriete manier, maar het is wel de snelste! Als je dus snel nog een warme oliebol wil voor tijdens het aftellen, is dit de manier! De oliebollen krijgen niet hun knapperige buitenkant terug zoals bij de oven of de airfryer.
Leg de oliebollen in een magnetronbestendige schaal en verwarm ze op ongeveer 750 watt. Hou voor één oliebol 30 seconden aan. Voor elke oliebol die erbij komt, tel je er 15 seconden bij op.
Opwarmen in de pan
De vierde optie om oliebollen op te warmen is in de pan. Je kunt ze warm stomen in een stoompan of warm maken in de koekenpan. Beide manieren kennen wel nadelen. Bij het stomen worden ze wel warm maar niet meer zo knapperig. Verwarm je de oliebollen in de koekenpan, dan moet je goed opletten dat ze niet aanbranden.
Lees ook: Hét ultieme oliebollen lijstje: hier haal je de lekkerste | delicious.magazine