Je zou het de persoonlijke borrelplank kunnen noemen, want heel nieuw of anders is een snackplate niet; het is vooral de styling die helemaal viral gaat op sociale media. Perfecte plakken groene avocado liggen naast romige Hüttenkäse, langgesneden komkommers en zorgvuldige opgevouwen charcuterie.
Of je nu zin hebt in een gevarieerde lunch, rond drie uur een energieboost nodig hebt, of vrienden over de vloer krijgt voor een spontane borrel; de snackplate is volgens TikTokkers en Instagrammers de perfecte oplossing.
Het is een gezond bordje zonder tijdsdruk, zonder stress, en zonder ingewikkelde recepten. Je hoeft er eigenlijk nauwelijks voor te koken, alleen mooie ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Met dat laatste helpen we je graag, dus scroll vooral even naar onderen voor een lijstje met ingrediënten en producten die jouw snackplate compleet maken.
Nog even terug, wat ís een snackplate?
Vooral veel vrouwelijke influencers – sorry guys – laten op TikTok, maar ook Instagram, laten hun avondeten zien. Geen warme kommen curry, sauzige tomatenpasta’s of zelfgedraaide gehaktballen op boterige stamppot, nee, deze vrouwen koken voor zichzelf. Ze hoeven geen rekening te houden met kinderen, partners, huisgenoten of vriendinnen die aanschuiven en dus eten ze precies waar ze zin in hebben, zonder eigenlijk te koken.
Snackplates zijn bordjes gemaakt door één persoon, voor één persoon met daarop alle snacks die je in huis hebt liggen. Je pakt een handje popcorn, een paar lepels hummus met wat worteltjes en komkommers, misschien leg je er een paar plakken venkelworst bij, een eitje, sneetjes toast of gemarineerde aubergine: waar je maar blij van wordt – álles mag op je bordje.
Girl dinner
Je bordje af? Dan plof je op de bank om lekker lui te snacken en een serie te kijken. Geef ze eens ongelijk! Misschien heb je de term ‘girl dinner’ voorbij zien komen, daar wordt dus dit fenomeen mee bedoeld.
Typische snackplates bestaan uit fruit, een stuk harde oude kaas, gesneden salami, een rol luxe crackers en een schaaltje olijven. Aka een borrelplank voor één persoon. Alleen wordt de snackplate veel mooier gerangschikt. Sommige influencers maken er een heel kleurenpalet van. Dieppaarse vijgenjam die contrasteert met glimmende groene olijven, goudkleurige stukjes Parmezaanse kaas naast knapperige verse worteltjes.
Vandaag ga je misschien voor die warme Mediterrane sfeer: vers gestoomde artisjok (echt minder werk dan je denkt), sardientjes uit een blikje, en die romige hummus waar je afgelopen weekend een hele bak van hebt opgedraaid. Morgen heb je misschien meer trek in iets luxe: eitjes met kaviaar, druiven, en paté. Geen snackplate hoeft hetzelfde te zijn.
Wie heeft de snackplate bedacht?
De trend begon toen de Amerikaanse Olivia Maher een TikTok-video maakte waarin ze een eenvoudige, vrij sobere, boerse maaltijd ‘girl dinner’ bestempelde. Aan de New York Times vertelt Maher dat ze op het idee kwam tijdens een wandeling met een vriendin, terwijl ze de onovertroffen perfectie van brood en kaas als complete maaltijd bespraken. ‘We eten graag zo, vooral als onze vriendjes er niet zijn en we niet dat ’typische diner’ hoeven te maken met eiwit, groente en zetmeel’.
In haar viral video laat ze stukken boter en kaas, een stuk baguette, druiven, augurken en een glas rode wijn zien, en zegt ze zonder enige gêne: ‘dit is mijn diner, ik noem het girl dinner.’
Fans van de ‘girl dinner’ zeggen dat het maken van zo’n snackplate draait om plezier, gemak, en je de vrijheid geeft om snacks als maaltijd te eten. Geen kookstress, geen afwas, en perfect om restjes op te maken.
Hoe maak je zelf een snackplate?
Begin altijd met een solide basis: verse groenten voor kleur en frisheid. Cherrytomaatjes, worteltjes en komkommer voor een verfrissende bite. Dan komen de echte smaakbommetjes: hummus, verschillende vleeswaren, een stukje artisjok dat alles net iets specialer maakt. Pure chocolade voor als je even zoet wilt, of tahini voor die nootachtige diepte. Leg alles in aparte hoekjes neer, en nodig vooral niemand uit: een snackplate is er helemaal voor jou!
Verse producten
- Tomaatjes
- Komkommer
- Worteltjes
- Druiven
- Radijsjes
- Avocado
Zuivel
- Parmezaanse kaas
- Feta
- Burrata
- Oude kaas
- Manchego
Dips
- Peterselie-hummusdip
- Romescodip
- Kokos-tzatziki: gebruik dit basisrecept, maar vervang de Griekse yoghurt door kokosyoghurt. TIp: snijd wat dille en munt fijn en roer door de tzatziki.
- Baba ganoush van courgette
- Guacemole, maak ‘m extra pikant met salsa macha.
Lang houdbaar
- Tahini
- Olijven
- Sardientjes
- Ansjovis
- Artisjokken op olie
- Augurkjes
- Amsterdamse uitjes
- Zongedroogde tomaatjes
- Vijgenjam
- Gedroogde vruchten
- Notenpasta
- Crackers
- Pure chocolade
- Chorizo
- Salami
Bekijk ook: deze supersimpele Turkse pasta gaat viral