boodschappen doen tegen voedselverspilling doe je hier

Hekel aan voedselverspilling? Wij ook. Nu letten we thuis al op het feit dat de koelkast léég is voor we op vakantie gaan, geloven we niet zo in THT-data en koken we juist graag met wat er achter in de koelkast ligt. Maar bij bedrijven, daar wordt nog veel weggegooid. Wat kun jij daar tegen doen?

Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve initiatieven die ons helpen de stijd tegen te gaan tegen voedselverspilling. Foodello en Too Good To Go zijn twee platforms die voedsel een tweede kans geven en consumenten wijzen op de impact van verspilling.

Hoe werkt het?

Too Good To Go

Het doel van Too Good To Go is simpel: voedselverspilling tegengaan. Via de app kun je heel simpel zoeken naar supermarkten, bakkers, koffiehuizen, restaurants en meer bij jou in de buurt die einde dag nog producten over hebben.

Voor een klein bedrag kun je via de app een tas vol goodies reserveren en vervolgens bij de ondernemer ophalen. Wat erin zit, is een verrassing. Op deze manier verdient de winkel nog wat aan producten die anders in de vuilnisbak belanden én heb jij een tas vol goedkope boodschappen.

Too Good To Go claimt zelf meer dan 200 miljoen maaltijden te hebben gered sinds de oprichting in 2016. En de grap is: de app is in vrijwel heel Europa, Canada en de VS actief. Dus ook tijdens je vakantie kun je deze zomer op zoek gaan naar heerlijke producten die gered willen worden van de vuilnisbelt.

Foodello

Foodello werkt weer net even anders. Het bedrijf koopt bij voedselproducten en supermarkten restpartijen op die bijna of helemaal aan de datum zijn en biedt die aan via de Foodello-app. Tegen een lagere prijs kun je online shoppen en de boodschappen in je mandje gooien.

Hoe dichter een product bij de THT-datum is, hoe hoger de korting op het product. Denk bijvoorbeeld aan twee pakken Bertolli pastasaus, nog drie maanden houdbaar, met 31 procent korting. Of twee keer Calvé Pindakaas met bijna 40 procent korting.

De tip is wel om alleen te kopen wat je nodig hebt. Met producten die uiteindelijk in jouw voorraadkast alsnog bederven, is niemand geholpen.

Voedselverspilling

Buiten deze initiatieven zijn er ook supermarkten die hier actief mee bezig zijn. Je hebt natuurlijk al de 35-procent sticker, maar Albert Heijn biedt in haar online app ook ‘Overblijvers’. Hetzelfde principe als Too Good To Go: ook hier bestel je – indien beschikbaar – een pakket voor een klein bedrag in de app. Aan het eind van de dag haal je deze op bij de service balie.

Lees ook ons interview met Max La Manna! In dit artikel geeft hij 6 tips om minder voedsel te verspillen.

voedselverspilling
Unsplash/ melissa walker