viral chocolade: alles wat je wil weten over de Dubai-reep

Ken je de Dubai-reep echt niet? Maakt niet uit, we vertellen je alles wat je moet weten over deze chocoladereep met pistache en kataifi die flink viral ging op de socials.

We zagen hem op onze feed verschijnen begin juli: een dik glanzende reep chocolade, met zo’n ouderwets wafelpatroon, gevuld met een groene pistache-achtige substantie die zowel kleverig oogde, als perfect crunchy. Kortom: de ideale bonbon in een decadente reep.

Eerst dachten we nog dat het een eenmalige vertoning was, maar met de meeste foodtrends die viral gaan, had deze reep een naam, en plots was hij óveral. Nog steeds worden er elke dag op ons scherm ‘viral Dubai chocolate’ repen voor de camera opengebroken met een luide ‘krrrak’.

Waar is de trend begonnen?

Het origineel is een chocoladereep met de naam “Can’t Get Knafeh of It” (vernoemd naar het traditionele dessert gemaakt van zachte kaas en kataifi, zie hier Rutgers versie) van de in Dubai gevestigde Fix Dessert Chocolatier. Fix staat voor ‘freakin’ incredible ‘xperience’. De reep bevat knapperige kataifi, pistache en tahini, en dat alles verpakt in een omhulsel van melkchocolade.

künefe
Rutger: ‘Kaas en suikersiroop in een dessert lijkt misschien wat raar, maar geloof mij: je blijft ervan eten!’
naar recept
kunefe taart met pistache

Wat is kataifi?

Het belangrijkste en opmerkelijkste ingrediënt in de Dubai-reep is de kataifi, ofwel engelenhaar. Omdat het deeg zo fijn is, is het ontzettend lastig om zelf te maken, dus doe jezelf een plezier en koop het kant-en-klaar.

In principe is kataifi hetzelfde als filodeeg, alleen dan geraspt. De flinterdunne draadjes worden voor het bereiden ingewreven met boter of olie. Vers kataifideeg is het lekkerst, alleen moeilijker te vinden. Met geluk vind je het in de vriezer van Marokkaanse, Iraakse, Syrische, of Griekse winkels. De houdbare variant is in zo’n beetje elke Midden-Oosterse winkel te krijgen.

Hybridevarianten van de Dubai-reep

Wat begon met de viral Dubai chocoladereep met een vulling van kataifi (engelenhaar) en pistachepasta op TikTok, mondde uit in een wereldwijde rage van hybridevarianten. Van pannenkoeken tot ijskoffie: alles draait om de killer-combi van romige chocolade, hartige pistache en krokante kataifi.

Hoe maak je de Dubai-reep zelf?

Zelf maken kan en is nog simpel ook. Althans, de vulling, want zelf chocolade tempereren is een patisserietechniek die je even in de vingers moet hebben – gelukkig legt Hidde het je in deze cursus uit.

Breek een portie kataifi (te koop bij Midden-Oosterse supermarkten) in kleine stukjes en rooster in een droge koekenpan goudbruin. Voeg een paar lepels pistachepasta (o.m. te koop bij Italiaanse delicatessenzaken en Dille & Kamille) toe en meng goed. Voeg het mengsel toe aan wat je maar lekker vindt, bijvoorbeeld taart, (cheese)cake, bovenop koekjes, roomijs en pannenkoeken.

Hier koop je de reep in Nederland

Liever de chocoladereep kopen? Chocolaterie De Bonte Koe verkoopt ze Nederland. Voor een vegan versie bestel je bij Lait de Choco in Amsterdam.

https://www.tiktok.com/@dbkchocolate/video/7367260384014732576

Wat er vorig jaar viral ging op TikTok? Je leest het hier.

Dubai-reep
Foto: De Bonte Koe