Net nu je die ene reep, die dure, met de mooie wikkel die je expres had bewaard, openmaakt zit er een wit laagje op. Wat doe je? Kun je wit uitgeslagen chocolade nog eten (en is dat überhaupt lekker), of is-ie voorbestemd voor de prullenbak?
Voor veel chocoladeliefhebbers is het een herkenbare situatie: je hebt zin in een lekker stukje chocolade, maar zodra je deze uit zijn verpakking haalt, zie je een poederige witte waas.
Het lijkt wel schimmel!
Gelukkig is dat het niet. De witte uitslag of spikkeltjes op chocolade wordt door ingewijden ook wel ‘bloom’ genoemd. Het meest voorkomende defect in chocolade. Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt.
Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Vetbloom of suikerbloom
De witte uitslag kan echter ook suikerrijp of suikerbloom zijn. Als je chocolade bij een te hoge vochtigheid of sterk schommelende temperaturen bewaart, condenseert er water aan het oppervlak van de chocolade.
Suiker uit de chocolade lost in dit water op, waardoor er suikerkristallen ontstaan. Bij het verdampen van vocht blijven deze kristallen achter op het oppervlak.
Kun je wit uitgeslagen chocolade nog eten, en is het lekker?
Het ziet er niet heel erg lekker uit, zo’n uitgeslagen reep chocolade, of een sneeuw-achtig laagje op een bonbon. Is het wel veilig om te eten? Ja, maar er zijn wel nadelen.
Meer weten of uitgeslagen chocolade veilig is? Lees de rest van het artikel bij Gezondheidsnet.
En als je altijd een kop gemberthee naast je chocolade drinkt, wil je dit misschien ook lezen: is gemberthee gezond?