steeds meer goedkope nephoning in Europa

Best vreemd: in de supermarkt kost een pot honing een paar euro, terwijl het bij de imker het vijfvoudige kost. Waarom is dat prijsverschil zo groot? Worden er andere bijen gebruikt, duurdere bloemen of is hier iets anders aan de hand?

De Keuringsdienst van Waarde ging langs bij de imker om uit te zoeken wat voor vreemde fratsen de supermarkt uithaalt met honing. En dat blijkt niet al te best.

Heb je dit gerecht al geprobeerd met honing? zalm met honing-miso en bimi

Nephoning?

Honing is een prachtig natuurproduct dat veel gerechten een aromatische zoete noot geeft. Een lepeltje in de thee, door de yoghurt of uitgesmeerd op brood. Honing lijkt gewoon maar als je wat verder kijkt dan de honingpotten in de supermarkt, ontdek je met rauwe, onbewerkte honing een wereld aan smaken. Terwijl supermarkthoning vaak hetzelfde smaakt. Logisch, want het blijkt nephoning te zijn.

Zo wordt échte honing gemaakt

Al meer dan 10.000 jaar wordt honing op de traditionele wijze gemaakt, met honingbijen die nectar en stuifmeel verzamelen van bloeiende planten en dat omzetten in het felbegeerd goudkleurige goedje dat we kennen als honing. Voor één lepel honing moet een honingbij zo’n 4.000 bloemen bezoeken en kost het de bij gemiddeld vier maanden om de honing te maken. Vandaar de hoge prijs.

Dat zit hem overigens ook in de kennis van de imker. Elke plantensoort levert honing met een eigen smaak, kleur, aroma en viscositeit. De imker werkt in harmonie met de nectaropbrengst van de seizoenen omdat hij weet wanneer elke plant in bloei staat. Een lentehoning smaakt dus anders dan een herfsthoning, en een Franse honing smaakt weer anders dan een Australische honing. Geen twee honingen zijn hetzelfde.

Nephoning: echte honing gemengd met suikerstroop

Een Hongaarse producent deelt tijdens een aflevering van Keuringsdienst van Waarde inzichten over de oorsprong van honing. Volgens hem is het een publiek geheim dat er een toenemende hoeveelheid goedkope nephoning de Europese Unie binnenkomt. De EU schat zelfs dat 46% van de geïmporteerde honing niet aan de richtlijnen voldoet.

De truc is simpel: een klein beetje echte honing wordt aangelengd met suikerstroop om de prijs te verlagen, waarna het in supermarkten wordt verkocht.

De fabrikant uit Hongarije zegt dat er alleen al in Europa 150.000 ton nephoning binnenkomt, en iedereen beweert: dat gebruiken we niet. Terwijl een groot deel van wat momenteel in de schappen ligt, is vermengd met Chinese suikerstroop.

Om dit te controleren, worden tijdens de uitzending van Keuringsdienst van Waarde vijftien potjes honing uit de Nederlandse schappen naar een officieel laboratorium gestuurd met de vraag of er suiker aan is toegevoegd.

De uitkomst is verrassend, lees hier in het artikel van de Keuringsdienst van Waarde wat er aan de hand is.

honing
UNSPLASH