regeneratief boeren: wat is het en waarom is Joris Bijdendijk fan?

Volgens Joris is het nieuwe boeren regeneratief. Dat is volgens hem de beste manier om optimaal gebruik te maken van natuurlijke bronnen als zonlicht, water en bodem in plaats van die uit te putten.

Maar natuurlijk heeft niet iedereen daar de ruimte voor. Gelukkig tipt Joris een aantal initiatieven om een regeneratieve boerderij te zien, te proeven en om toch zelf (op kleine schaal) aan de gang te gaan.

Leren van Phood Farm

Tim en Sabine van Phood Farm brengen sinds 2019 regeneratieve voeding dichter bij de consument. ‘Ons doel is een urban farm die de stad inspireert om op regeneratieve, zorgzame en gemeenschapsgerichte manier te produceren en te consumeren. Onze innovatieve (indoor) aquaponic care farm is inmiddels uitgegroeid tot hyperlokale boerengemeenschap met perma-cultuurtuin en voedselbos.

Samen met de buurt en onze zorgdeelnemers verbouwen we op hypermoderne én klassieke manier groenten midden in de stad en we verkopen deze via onze boerderij-boxen. We eten met de seizoenen mee van ons eigen land en van de omliggende boerderijen.’

Inspiratie van Nieuw Voer

De podcast Nieuw Voer gaat over het land­ bouwsysteem en zijn transities: host Alexander Prinsen praat met uiteenlopende boeren en telers over hoe het anders kan.

In Red de lente bespreekt wetenschapsjournalist Dirk de Bekker waarom we bestrijdings­ middelen zijn gaan gebruiken en of de lente nog te redden is.

Bezoek Schevichoven

Wil je weten hoe een regeneratieve boerderij eruitziet? Dan kun je bij Schevichoven terecht. Daar verzamelen ze bewijs dat regeneratieve landbouw werkt, óók financieel. Ze boeren nu op 6 hectare en groeien uit naar 20 hectare.

Ze telen alleen meerjarige gewassen op basis van permacultuur met een diversiteit aan gewassen, met een bedekte bodem, in meerdere lagen – van bodembedekkers tot fruitbomen – werken met lichte machines en zonder chemische middelen of kunstmest, met natuurstroken en een poel erbij. Schrijf je in voor een rondleiding via schevichoven.nl

Zelf doen?

Wil je zelf regeneratief boeren? Of mede-eigenaar worden van zo’n boerderij? Lente Land faciliteert nieuwe regeneratieve boerenbedrijven.

Door boerderijen en land op te kopen en mensen bij elkaar te brengen. Met een coöperatief model waarbij bezit onderdeel is van de gemeenschap. Zodat de boeren die de stap maken om regeneratief te boeren zeker zijn van toegang tot de grond. Bekijk meer informatie op lente.land

Lees ook: Moestuin beginnen? Dit boek wil je hebben!

regeneratief boeren
Schevichoven