Regelmatig last van een afterdinnerdip? Hier komt-ie vandaan

Regelmatig last van een afterdinnerdip? Hier komt-ie vandaan

Heb je net heerlijk geluncht (met de hoop op nieuwe energie), schuif je weer achter je bureau en ja, hoor: begint je hoofd steeds zwaarder te voelen. Vervelend, want je moet nog de hele middag. Toch maar een kop koffie halen?

Lees ook: dit zijn jullie top 10 favoriete recepten van augustus.

Er gaan veel theorieën de ronde over de oorzaak van een zogenaamde ‘afterdinner’ of ‘-lunchdip’. Zo zou je er een krijgen door veranderingen in je bloedsuikerspiegel, of omdat er te weinig bloed naar je hersenen gaat tijdens het verteren van een stevige maaltijd. Maar wat is hiervan waar? Hoe komt het dat je soms ineens zó moe bent na het eten? En, belangrijker: kun je er iets aan doen?

Bloedsuikerspiegel
We vonden het antwoord bij Quest
. Sander Kersten, hoogleraar voedingswetenschappen van de Wageningen Universiteit zegt er het volgende over: “Het is lastig om keihard aan te geven wat de oorzaak van de dip is. Veel van de bestaande theorieën zijn ook weer ontkracht.’ Neem bijvoorbeeld het idee dat er na een maaltijd veel bloed naar de maag gaat, waardoor er niet genoeg bloed zou overblijven voor de hersenen.” Een andere theorie: een lage bloedsuikerspiegel zou ervoor zorgen dat je een dip krijgt. Kersten: “Dat is een broodje aap.” Je bloedsuikerspiegel gaat wel omhoog na het eten, maar tegen de tijd dat-ie zakt, is het al vier of vijf uur ’s middags. Daar heeft die dip meteen na je lunch dus weinig mee te maken, want dan is je bloedsuikerspiegel juist hoog.

Maar wat is dan wél de oorzaak?
De grootste kans is je biologische klok. Alles in je lichaam heeft een ritme. Zo is je lichaamstemperatuur het hoogst aan het einde van de middag en bepaalde hormoonspiegels zijn weer het hoogst in de ochtend. Die dip na je lunch is te verklaren: de meeste mensen zijn rond een uur of twee ’s middags minder alert. En laat dat toevallig net na je lunch zijn. Kersten geeft aan dat dit niets met je eten te maken heeft: de vermoeidheid op dit tijdstip heeft met je natuurlijke ritme te maken. Het is je biologische klok die ervoor zorgt dat je rond dit tijdstip ‘zenuwstelsel standje rust’ gebruikt. Oh, dáárom val je dus bijna in slaap na je lunch!

Biologische klok
Dan is nog interessant om te weten: heb je invloed op je eigen biologische klok? Kersten: “Je hebt van nature een klok, maar die kun je ook bijstellen.” Ofwel: als je een tijdje in een bepaald ritme zit (met het eten van bepaalde maaltijden op specifieke tijden) past je biologische klok zich hierop aan. Heb je je lunch een keer overgeslagen? Grote kans dat die afterlunchdip dan een stuk minder is. Hiermee willen we absoluut niet zeggen: sla je lunch over, maar het zou kunnen dat je door je eetritme aan te passen, minder last van vermoeidheid hebt.

Wat doe je eraan?
Sommige mensen hebben heel veel last van zo’n afterdinnerdip. Om te voorkomen dat je in slaap valt achter je computer, kun je het volgende proberen. Zorg voor een lunch die je energie geeft, bijvoorbeeld een van deze maaltijdsalades. Eet niet te veel (liever net voldoende zodat je geen trek meer hebt). Zo gaat niet alle energie naar het verteren van je maaltijd. Maak een korte wandeling na de lunch of doe wat rek- en strekoefeningen. Ook slim: zorg dat je na je lunch aan een taak begint op je werk waar je je echt op moet focussen. Een lange vergadering is dus een minder goed idee… Tenzij je er een goede bak koffie bij drinkt natuurlijk!

Bron: Quest. Beeld: iStock