pumpkin spice: wat is het en hoe maak je het zelf?

Pumpkin spice is in de Verenigde Staten zo onderhand cultureel erfgoed. Er worden in de herfst complete competities georganiseerd rond het bakken van de beste pumpkin pies en de pumpkin spice lattes (‘a PSL’) vliegen je om de oren.

Maak deze kaneelbroodjes ook eens met pumpkin spice!

Hoe je de bekende specerijenmix zelf maakt? We geven je een basisrecept om mee te beginnen. Wanneer je de specerijen in deze verhoudingen met elkaar mengt, krijg je een heerlijke mix om thuis een pumpkin spice latte of ander lekkers mee te maken.

Wat is pumpkin spice?

Het is een specerijenmix die iets weg heeft van ‘onze’ speculaaskruiden. Erin vind je gemalen kaneel, gember, kruidnagel, en nootmuskaat – en soms ook een snuf piment, foelie, peper en kardemom – en je kunt het gebruiken in tal van gerechten.

Zo maak je zelf de beroemde pumpkin spice latte (PSL)

De specerijenmix wordt traditioneel gebruikt in een Amerikaanse pumpkin pie, maar werd wereldberoemd door de pumpkin spice latte van de Starbucks. Destijds bevatte deze koffiebereiding geen pompoen, maar wel de specerijen die normaal gesproken door de pumpkin pie gaan. Het recept is inmiddels aangepast en bevat naast suiker, specerijen, melk en koffie een paar lepels pompoenpuree. Wel zo logisch.

Hij is prima zelf te maken, zo’n luxe latte. Waarschijnlijk heb je daarvoor het meeste al in huis! Het makkelijkste is om een pan op het vuur te zetten met melk, de pumpkin spice mix waar we hieronder het recept geven, en blokjes pompoen. Laat het zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen helemaal gaar. Doe de pompoenmix in een blender en draai glad. Voor een pumpkin spice latte hoef je alleen nog een shot espresso – of extra sterke koffie – toe te voegen aan de spiced pompoenmelk. Zin in een echt verwendrankje? Spuit er dan nog een toef slagroom bovenop en bestrooi met extra pumpkin spice. Zo kom je de herfst wel door!

Recept voor pumpkin spice

Hét recept voor pumpkin spice bestaat eigenlijk niet. Er is absoluut een basis van specerijen die gecombineerd worden, maar de verhoudingen verschillen. Dat lijkt wellicht onhandig, maar tegelijkertijd is het ideaal: zo ben je helemaal vrij om een pumpkin spice te maken die jou het beste bevalt. 

Wil je hem houden zoals hij is? Helemaal prima. Toch liever wat meer piment of gember? Even goede vrienden. Jouw pumpkin spice, jouw feestje. Fijn voor gebruik in eigen keuken, maar net zo leuk om aan iemand cadeau te doen: het is immers jouw signature blend!

Neem een schone, glazen pot en meng daarin de volgende specerijen. Ken je de mix al en wil je graag een grote portie maken? Meng dan een veelvoud hiervan.

  • 8 tl kaneel, gemalen
  • 4 tl gember, gemalen
  • 2 tl kruidnagel, gemalen
  • 2 tl piment, gemalen
  • 1 tl nootmuskaat, gemalen

Pro tips

Wil je pumpkin spice die boven alles uitstijgt wat je tot nu toe geproefd hebt? Koop dan hele specerijen, het liefst van een merk met een korte handelsketen zodat je weet wanneer de specerijen geoogst zijn en dus extra vers! Een andere kwaliteitsindicator is de oorsprong; staat deze vermeld op de verpakking of website, dan weet je dat de specerijen in de regel beter zijn dan de poeders in de supermarkt.

Rooster de specerijen eerst kort in een warme pan – zo komen de aroma’s vrij – en maal fijn in bijvoorbeeld een (schone) koffiemolen of een vijzel en bewaar vervolgens in een goed afgesloten pot. Bewaar de mix maximaal een jaar: daarna is hij aan vervanging toe (eigenlijk neemt de smaak na een maand al af).

Lees ook: dit zijn de 10 populairste koekjes ter wereld – met Nederlandse toppers

pumpkin spice