Dé blockbuster van deze zomer is toch wel Oppenheimer. Een film die het verhaal vertelt over de vader van de atoombom. Foodies als we zijn, hadden we tijdens dit drie uur durende epos óók oog voor de cocktail die Oppenheimer in de film drinkt. En da’s een interessante keuze.
Volgens The Washington Post stond de natuurkundige in het échte leven bekend om de sterke martini’s die hij maakte. Vaak met een kenmerkend tintje: hij doopte de randen van gekoelde glazen in een mengsel van limoensap en honing (iets meer honing dan limoen, om de boel goed te laten plakken). Zo staat ook beschreven in het Pulitzer Prize-winnende boek over zijn leven American Prometheus.
Het Los Alamos National Laboratory, dat ‘Oppie’ hielp oprichten, heeft zelfs een recept voor het drankje op zijn website staan.
Recept voor Oppenheimers cocktail
“Four ounces of gin and a dash of vermouth. The rim of the chilled glass was dipped in honey and lime juice.”
Details van regisseur Christopher Nolan
Met deze wetenschap is het niet heel gek dat regisseur Christopher Nolan het drankje een hoofdrol liet spelen in een cruciale scène. De regisseur staat bekend om personages tot in het kleinste detail uit te werken.
Mocht je geen zin hebben in spoilers, lees dan vooral níet verder. Want in de film zien we hoe Oppenheimer – gespeeld door Cillian Murphy – tijdens een etentje met zijn vriend en collega Haakon Chevalier in de keuken meerdere glazen voor deze martini klaarmaakt.
Chevalier-incident
Het is ook hét moment waarop Chevalier een manier voorstelt om informatie over zijn werk door te spelen aan de Russen. Later komt dit gesprek bekend te staan als ‘het Chevalier-incident’. Ben je net zo’n culi als ons, dan vroeg jij jezelf waarschijnlijk ook al af waar Oppenheimer zijn coupe-glazen in doopt. De scène wordt afgesloten met Oppenheimers vrouw Kitty, die vraagt waar de martini’s blijven.
Oh, en mocht je het je afvragen. Oppenheimer viel volgens de geschiedschrijving in de categorie ‘shaken, not stirred’. De drankjes werden door de natuurkundige serveert met de veelzeggende toast: “To the confusion of our enemies”.
Lees ook: bbq? Deze ‘fout’ maken de meeste hobbykoks, volgens smaakmaker Samuel Levie