bbq? Deze ‘fout’ maken de meeste hobbykoks, volgens smaakmaker Samuel Levie

In samenwerking met Crisp

‘Ik merk dat veel kookliefhebbers angstig zijn tijdens het koken en minder afgaan op hun eigen intuïtie’, vertelt Samuel Levie. ‘Zeker als het op barbecueën aankomt, is het belangrijk dat je durf hebt.’ De chef geeft 6 tips voor dit bbq-seizoen.

De worstenmaker achter Brandt & Levie, columnist, ondernemer én kookboekenschrijver, bedacht voor supermarkt Crisp een paar heerlijke barbecue-recepten. Met de lekkerste seizoensproducten voor je zomerse ritme!

Minder vlees, maar beter

Ruim een decennium geleden begon Samuel Levie samen met zijn vrienden Jiri en Geert het bedrijf na een reis door Italië om bij de beste slagers van het land stage te lopen. De visie van de ondernemers? Mensen zouden minder vlees moeten eten en áls ze het dan wel doen, kiezen voor beter vlees.

Speciaal voor de online supermarkt Crisp ontwikkelde Sameul Levie twee recepten met de worsten van Brandt en Levie en de lekkerste seizoensproducten. Wat kun je verwachten?

Italiaanse stijl truffel-burger op een broodje met avocado en ei

Levie: ‘Het handige van worst is dat ze al op smaak gebracht zijn. Als je het gehakt eruit haalt, heb je een smash-burger die ontzettend lekker is.’

Een snijbonensalade met venkelworst en gegrilde chilli salsa

Levie: ‘Je kunt ongelofelijk veel met groenten op de barbecue doen, maar mensen vinden dat vaak ingewikkeld. Dat is jammer, want groenten zijn zó heerlijk van de barbecue. Als je snijbonen met een beetje olie insmeert zodat de hitte goed wordt geleid, krijg je een heerlijke rokerige smaak.’

Trek gekregen? Je kunt de recepten nu exclusief bestellen bij Crisp.

6 tips van Samuel Levie voor wie ook meer durf wil hebben en wil variëren tijdens het barbecueën:

1. Je kunt niet snel de fout in gaan

‘Kijk bijvoorbeeld naar het grillen van groenten. Ik ben echt fan van het blakeren van groenten, omdat het voor extra smaak zorgt. Dus of je een aubergine, paprika of courgette hebt: durf de buitenkant eraf te fikken. Dan is de binnenkant op z’n lekkerst.’

2. Miso voor groenten

‘Als ik groente bereid, gebruik ik ook vaak miso. Ik smeer simpelweg de groenten in. Het geeft een bijna vlezige, umami-smaak aan de groenten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld prima knolselderij gebruiken om vlees te vervangen.’

3. Pak het nét even anders aan

‘Speel ook met temperatuur. Maak groenten eens en papillote of leg ingepakte bietjes tussen je kooltjes.’

4. Grijp naar deze favorieten van Levie

‘Als ik barbecue, gebruik ik veel vissaus. In salades, saus, marinades… Er gaat al snel een fles in de maand doorheen. Ik bestel bij Crisp ook altijd gezouten citroen en gebruik het vocht om te marineren. Met de citroenen zelf maak ik dan een lekkere salsa.’

5. En wees ook niet zuinig met kruiden en specerijen.

‘Je kunt niet genoeg verse kruiden gebruiken. Mijn kruidentuin staat vol met peterselie, koriander, alleen al vier verschillende soorten munt… Ik heb geen favoriet kruid, want ik blijf experimenteren.’

6. Een laatste tip…

‘Het belangrijkste is dat je leert afgaan op je eigen smaak. Heb vertrouwen! Volg je intuïtie, dan kan er weinig fout gaan.’

Meer weten over de samenwerking van Levie met Crisp? Lees er hier meer over.

samuel levie