opgeklopte boter is een trend, want met gratis lucht wordt het nóg lekkerder

opgeklopte boter is een trend, want met gratis lucht wordt het nóg lekkerder
INSTAGRAM BERNARDO COSTANTINO

Wolken, nee bergen boter. Gedrapeerd in zilveren coupes met royale pieken, en versierd met druipende chili-olie, honing of kruiden en bloemen. Imposant qua looks, maar – niet verder vertellen – ontzettend simpel in de uitvoering.

Lees ook: 6 technieken om boter zacht te maken

Als je dacht dat boter zijn eigen climax al had bereikt, dan heb je opgeklopte boter nog niet geproefd. Het lijkt ogenschijnlijk simpel, en dat is het ook. Door lucht in de boter te kloppen wordt de textuur ongeëvenaard zacht en dromerig. Als een toef slagroom die op je tong smelt, maar dan voller, wulpser zelfs.

Wat doe je met opgeklopte boter?

Alles. Van een riante laag op een stuk knoflook-focaccia, een croissant of een versgebakken stuk brood tot een toef op een steak. Er zijn geen regels. Dus als jij graag boter eet bij een omelet, probeer dan ook eens opgeklopte boter.

Zo maak je het zelf

Het enige wat je nodig hebt voor opgeklopte boter is een pakje boter (of twee) – en dan hebben we het uiteraard over roomboter vol smaak – en een mixer. Laat de boter op kamertemperatuur komen en voeg toe aan een mixer.

Klop met de (vlinder)garde ongeveer 3 a 4 minuten op, tot er genoeg lucht inzit en de boter eruit ziet als een lobbige crème fraîche. Voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe en serveer direct.

Wil je een zachtere opgeklopte boter? Dan kun je wat slagroom, melk of voor een frisse boter wat karnemelk toevoegen tijdens het kloppen (de smaak heeft wat weg van cultured butter).

Hoe bewaar je opgeklopte boter?

Heb je nog een restje over van de opgeklopte boter, dan kun je deze het beste in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

FOTO: BERNARDO COSTANTINO