dit zijn de favoriete adresjes van Nigella in Amsterdam

Op 21 december kun je zien hoe Nigella Lawson zich tijdens een extra lange tv-uitzending helemaal laat inspireren door Amsterdam. Déze culinaire adressen komen voorbij.

Nigella is gék op onze hoofdstad, zeker in de decemberperiode wanneer de lichtjes zo mooi weerkaatsen in de grachten.

Niet gek dus dat ze uitgerekend Amsterdam koos als inspiratie voor haar extra lange kerstspecial op de Britse BBC1. Ze kookt de Nederlandse en Indonesische keuken, bezoekt kerstmarkten én gaat bij onderstaande adresjes langs voor de lekkerste ingrediënten.

Schrijf je mee? Vier adressen om in Nigella’s voetsporen te treden de volgende keer dat je in Amsterdam bent. Of lees hier meer over de tv-show.

De Amsterdamse adressen uit Nigella’s Amsterdam Christmas

1. De Kaaskamer van Amsterdam

Een verbazingwekkende kaaswinkel gevuld van vloer tot plafond met een duizelingwekkend aanbod aan kaas: meer dan 400 soorten om uit te kiezen!

Runstraat 7
Kaaskamer.nl

2. Het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje

Nigella’s beruchte snoeptrommel duikt weer op tijdens het programma. Waar kan ze haar voorraden beter aanvullen dan in een snoepwinkel die gespecialiseerd is in drop?

Tweede Egelantiersdwarsstraat 2
Snoepwinkeltje.com

3. Amsterdam Light Festival

De Amsterdamse grachten zijn iconisch. Nigella bezoekt ze tijdens een jaarlijks evenement waar lokale kunstenaars prachtige lichtinstallaties maken.

Op diverse locaties
Amsterdamlightfestival.com

4. Bakhuys

Een bakkerij en patisserie in Amsterdam die ter plekke bakt én Nigella inspiratie geeft voor een van haar recepten.

Sarphatistraat 61
Bakhuys-amsterdam.nl

De all-time Amsterdamse favorieten van Nigella:

5. Freddy’s Bar in Hotel de l’Europe

Nigella: ‘Afgezien van de musea en galerieën, die misschien te voor de hand liggend zijn om op te noemen, zijn mijn adresjes meestal – niet heel verrassend – gerelateerd aan eten! Altijd als ik naar Amsterdam ga, moet ik op mijn eerste avond een bezoek brengen aan Freddy’s Bar in Hotel de l’Europe voor een prachtig gemaakte cocktail en een paar van hun heerlijke bitterballen. Het zijn de lekkerste gefrituurde ronde hapjes en je vindt ze overal. Maar deze, samen met de mosterdsaus waarmee ze worden geserveerd, zijn mijn absolute favoriet.’

6. Toscanini

‘En ik probeer altijd tijd te vinden voor een diner bij Toscanini. Dat bestaat al zolang ik me kan herinneren en is een soort Amsterdams instituut.’

7. Fabel Friet

‘Maar het is ook geweldig om nieuwe plekken om te eten te ontdekken. Elke keer als ik terugga is er weer een geweldige nieuwe eetervaring. Als ik er één moet noemen, dan is het Fabel Friet. Daar serveren ze alleen maar friet, maar wat voor friet! Ik ga voor die met fijngeraspte verse parmezaan en een klodder serieus pittige mayonaise!’

8. Patisserie Kuyt

‘Ik moet ook altijd naar Patisserie Kuyt voor mijn favoriete versie van de Nederlandse appeltaart die bekend staat onder de naam Appelschnitt!’

9. De Kook

‘En ik ga graag naar de leuke en relaxte kookboekenwinkel van Amsterdam, die ook zo heet, namelijk De Kook.’

Lees ook: culinair uitje (voor in de kerstvakantie): De Verrukkelijke Kinderbakshow

nigella christmas special amsterdam
BBC Studios / Jay Brooks