Nederland faalt in biologisch eten: hoe kan dat?

Nederland faalt in biologisch eten: hoe kan dat?
Unsplash

Hoewel Nederland en Denemarken op veel vlakken vergelijkbaar zijn, is er één groot verschil: de Denen kopen massaal biologisch voedsel, terwijl Nederland achterblijft. De Amsterdamse krant Het Parool zocht uit waarom Nederland niet kiest voor bio.

Je zou denken dat we als klein vooruitstrevend land hoog scoren op het gebied van biologische landbouw en als consument steeds vaker kiezen voor biologisch eten. Toch laat Het Parool in dit artikel zien dat de cijfers in Nederland schrikbarend zijn. Vooral als je ziet dat ons bijna-buurland Denemarken – een land wat qua cultuur en landbouw veel overeenkomsten heeft – wél wereldkampioen biologisch eten is! Waarom lukt het hen wel?

Europa eet steeds meer biologisch eten – behalve Nederland

In Denemarken is ruim 12% van de supermarktproducten biologisch, tegenover slechts 3% in Nederland. Ook het biologische landbouwareaal is in Denemarken veel groter. Trek je dit breder en kijk je naar de rest van Europa, dan zie je dat alleen landen als Polen, Bulgarije en Malta net als Nederland onder de 5% biologische landbouwgrond blijven hangen.

De reden?

Volgens de experts die door het Parool zijn benaderd ligt de oorzaak deels in de geschiedenis. Na de voedselschaarste in de Tweede Wereldoorlog richtte Nederland zich op maximale voedselproductie en werd daar erg succesvol in. Die focus op efficiëntie belemmert de omslag naar biologische landbouw.

Bio-kampioen Denemarken: hun succesverhaal

Denemarken daarentegen investeerde bewust in biologisch, met brede politieke steun, overheidsmaatregelen (zoals biologische voeding in zorginstellingen), en een trotse nationale houding ten opzichte van lokaal en duurzaam voedsel. Initiatieven zoals Økodag (‘dag van de dansende koeien’) en strategische steun aan supermarkten hielpen om biologisch mainstream te maken.

Nederland mist zo’n gezamenlijke aanpak. Wel stijgt de uitgave aan biologisch voedsel hier licht, mede dankzij marketingcampagnes en acties van supermarkten. Toch blijven experts benadrukken: om echt verschil te maken, is meer samenwerking en serieuze inzet nodig.

Een goede stap voorwaarts? Biedt meer bioproducten aan; niet één bakje biologische ricotta, maar 4 verschillende zodat je laat zien dat biologisch mainstream is en niet de uitzondering.

Lees het artikel van Het Parool hier terug.