Onlangs was delicious. culi-expert Hester te gast bij Mutti in het Italiaanse Parma om alles te leren over tomaten uit blik. Tijdens een workshop leerde ze hoe je superlekkere hapjes maakt met de klassieker uit je voorraadkast.
Wat haar tijdens de reis direct opviel, was hoe gepassioneerd de Italianen over hun tomaten zijn. ‘De kwekerij die ik bezocht was echt een familiebedrijf. Ze vertelden me honderduit over biodiversiteit en hoe nauw het kweken van tomaten luistert. Als het te hard regent kan de hele oogst verloren gaan.’
Naar eigen zeggen was het bijna niet te bevatten hoeveel tomaten er van het land af kwamen. Hester: ‘Die werden direct naar de fabriek gereden om daar te verwerken. Alle tomaten worden onderworpen aan kwaliteitstests om alleen de allerbeste exemplaren in te blikken. Een indrukwekkend proces waarbij de tomaten niet alleen op uiterlijk worden beoordeeld, maar ook op smaak. En ook: zitten alle nutriënten erin die in een rijpe tomaat horen te zitten?’
Tomatenpuree in dessert
Uiteraard werd er ook gekookt: ‘Wat ik als culi onwijs leuk vond: de workshop waarin we met allerlei ingeblikte tomaten – cherrytomaten, polpa, pelati (gepelde) – gingen koken. Verrassend genoeg verwerkten we ook bliktomaten in een koud gerecht. Ik doe dat zelf nóóit.’
Ze stond dus ook echt een beetje te kijken toen ze een dessert met tomatenpuree moest maken: ‘Ik had het niet bedacht. Toen ik vier eetlepels tomatenpuree moest mengen met poedersuiker en mascarpone dacht ik echt: ik weet niet wat dit moet worden? Het bleek onwijs lekker! En dus superverrassend.” Het is nog even wachten, maar in het januari-nummer van delicious. vind je het recept.
Wil je nu al aan de slag gaan met Mutti-tomaten? ‘Tijdens de workshop maakten we ook deze heerlijke tomaten fritters. Een lekker Italiaans hapje dat je simpelweg maakt met de Mutti gepelde tomaten die waarschijnlijk al in je voorraadkast staan!’
Ingrediënten
- 400 gram Mutti gepelde tomaten (1 blik)
- 115 gram bloem
- 115 gram broodkruim
- 2 eieren
- 1 eetlepel melk
- 1 eetlepel Parmigiano Reggiano, geraspt
- zout
- peper
Instructies
- Laat de Mutti® gepelde tomaten (Pelati) uitlekken, maak ze voorzichtig open met een gekarteld mes en spreid ze uit op vloeipapier.
- Klop ondertussen de eieren los met zout, peper, melk en de Parmigiano Reggiano kaas.
- Vervolgens de tomaten eerst in de bloem, dan in het ei en tenslotte in het paneermeel wentelen. In arachideolie bakken en opdienen.