magnolia in bloei? maak er siroop van!

magnolia in bloei? maak er siroop van!

De afgelopen weken waren ze niet te missen: door het hele land stonden de magnoliabomen in bloei. En dat betekent dat het voorjaar is aangebroken.

De weelderige roze, wit, en witroze bladeren versieren onze straten en tuinen. Maar niet lang meer want magnolia bloeit kort, meestal zo eind maart. Wat je misschien nog niet wist, is dat je allerlei heerlijks kunt maken met magnolia. Van frisse drankjes tot spannende gerechten: steeds meer (thuis)koks ontdekken magnoliabloemen als smaakmaker.

Hoe smaakt magnolia?

Naar bloemige lente en rozen met een vleugje gember en een fijn, volwassen bittertje. Magnolia is het lekkerste gecombineerd met fruitige ingrediënten zoals frambozen en aardbeien.

Magnoliasiroop

Het is een traditie aan het worden: de frisdrankmakers – of fruitslagers zoals ze zichzelf noemen – van Roze Bunker trommelen ieder jaar limonadefans op om te helpen plukken. Die bloemen gaan vervolgens op water en azijn om er siroop van te maken. Deze ligt meestal rond mei in de winkels.

Bron: rozebunker.nl

Zelf maken

Nu hoef je daar niet op te wachten, want je kunt ook heel gemakkelijk zélf magnoliasiroop maken. Pluk ca. 10 blaadjes van een magnoliaboom: raap geen blaadjes van de grond in verband met beestjes, en pluk op de dag wanneer je de siroop gaat maken.

Leg de bloemen samen met een in schijfjes gesneden citroen in een schaal en schenk er 250 ml water bij. Laat het nachtje trekken. Zeef het dan en zet het magnoliawater op met 200 gram suiker. Roer tot de suiker net is opgelost en draai het vuur uit. Laat afkoelen.

Nu is de siroop klaar voor gebruik – lekker met wat prikwater! – maar je kunt er ook andere smaakmakers aan toevoegen. De magnoliasiroop van Roze Bunker is bijvoorbeeld verrijkt met sparretoppen, frambozen, wat verse gember en aromatische hop.

Kombucha met magnolia

De heren van Butcha gingen een stapje verder en brouwden eerder een fizzy kombucha met de magnoliabloemen. In het brouwproces – lees hier hoe kombucha gemaakt wordt – werden ook andere botanicals toegevoegd zoals kamille, hibiscus (mooi roze én lekker fris!) en rode peper.

Liever iets sterkers? Zo maak je zelf (magnolia)likeur.

Magnolia op azijn

Magnolia-azijn heb je zo gemaakt en past verrassend goed bij salades, als dressing samen met een lekkere olijfolie. Vul een pot met magnoliabloemen en voeg net zoveel witte wijnazijn toe, tot alle bloemen onderstaan. Laat de azijn twee weken trekken op een koele, donkere plek.

Magnoliabloemen zijn dus eetbaar, maar respecteer de natuur en pluk er niet teveel van.

Probeer ook eens deze taart met rood fruit en rozenwater – het rozenwater kun je vervangen door magnoliawater.