deze trend ga je overal spotten in 2024 (en niet alleen in januari)

Oké, in januari drinken we misschien de hele maand even geen alcohol. Maar ook de rest van het jaar is het dit jaar zelfs cool om rustig aan te doen met alcohol. Laag in alcohol is dé dranktrend van 2024.

Het schap in de supermarkt wordt steeds groter en we zien steeds meer keuzes op de menukaart.

Wil je meer weten over trends voor dit jaar (met bijbehorende recepten)? Bestel het nieuwe nummer hier:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dranken met een laag alcoholpercentage

Van dagelijks drinken naar helemaal niet en van 0.0 tot 2 à 3% alcohol. Zowel bier als wijn, cocktails en andere alcoholhoudende drankjes komen steeds vaker in een variant met slechts één tot 3% alcohol.

Ze zijn daardoor niet alcoholvrij, maar bevatten wel maar een fractie van de hoeveelheid die we gewend zijn. Ook zijn seltzers, die van nature al een lager percentage alcohol bevatten, niet meer weg te slaan uit het drankschap en komen ze steeds vaker ook in hartige smaken voor.

Sparkling tea, kombucha en andere fermenten maken tot slot ook een flinke ontwikkeling door die we alleen maar aanmoedigen omdat ze zo goed paren met het avondeten. Benieuwd? Er zijn on- en offline aanbieders voor zulke drankjes als De Drankerij, Nolow en Nix & Nix.

Wil je liever helemaal 0.0? Lees hier ons dossier: alcoholvrij borrelen: alles wat je wilt weten over de lekkerste drankjes

Hoe wordt een drank laag in alcohol?

Als we het hebben over dranken met een laag alcoholpercentage, hebben we het over 0,5% en 3% alcohol per volume (ABV). Dat wil zeggen dat een drank niet geschikt is voor mensen die helemaal geen alcohol mogen of willen drinken, maar dat het negatieve effect verder minimaal is.

Een veelgebruikte manier om dranken met een laag alcoholpercentage te maken, is door het fermentatieproces te controleren of te stoppen voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierdoor behoudt de drank zijn smaak.

Denk bijvoorbeeld aan bieren met een laag alcoholpercentage, ook wel bekend als “session beers”. Ze behouden de smaak en het karakter van traditionele bieren, maar hebben een lager alcoholgehalte.

Soms ontstaat dat beetje alcohol trouwens op natuurlijke wijze. Door het vergisten en fermenteren van suikers kan alcohol in theorie namelijk ook ontstaan in vruchtensappen. Daar wordt het uiteraard helemaal voorkomen, maar in bijvoorbeeld kombucha’s of andere sparkling dranken blijft soms wel een restje alcohol zitten.

Liever helemaal alcoholvrij?

oolong ijsthee met oranjebloesemhoning & citroen
In een Chinese keuken hoef je nooit een theepot te zoeken, er staat altijd een rijtje klaar. Houd de ijsthee eenvoudig want de smaak van oolong thee is al echt bijzonder.
Hier vind je nog vier andere heerlijke alcoholvrije drankjes!
naar recept
espresso & tonic mocktail van Jassy Davis
Perfect plaatje: een donkere laag espresso drijvend op een heldere, bruisende laag tonic.
De eerste Kaffe & Tonic verscheen in 2017 op de menukaart van Koppi, een café en koffiebranderij in Helsingborg in Zweden. Espresso & Tonic werd al snel hun bestverkopende ijskoffie en versies van deze drank doken in het hele land op. Koffie is belangrijk in Zweden – ze consumeren meer dan 8 kilo koffie per persoon per jaar – dus een nieuwe manier om cafeïne te scoren, veroorzaakt gegarandeerd opschudding. Uiteindelijk werd de Kaffe & Tonic over de hele wereld bekend dankzij Instagram.
Zin in nog meer mocktails van Jassy Davis? Maak dan ook eens girl next door.
naar recept
espresso & tonic
alcoholvrije sangria met passievrucht
In deze alcoholvrij sangria vervangen we de wijn door druivensap, sodawater en passievruchtsiroop. Net zo lekker als een alcoholische sangria!
naar recept
passion sangria-delicious
laat maar waaien
Het mengen van vijfkruidensiroop met een scheut limoensap en een flinke hoeveelheid van de wat zure gemberkombucha levert een mocktail die qua smaak veel lijkt op zure matten. Je weet wel: snoep dat je mond doet samentrekken en dat een verslavende mix is van zoet en zuur. Het is een wrang, bruisend en speels drankje. Kombucha bevat door het fermentatieproces een zeer kleine hoeveelheid alcohol, dus vervang dat door alcoholvrij gemberbier om een echt alcoholvrije mocktail te maken.
Voor de mocktails van cocktailspecialist Jassy Davis hoef je niet te wachten tot de vijf in de klok is, die kunnen de hele dag door. Wij zeggen doen, deze espresso & tonic!
naar recept
laat maar waaien Jassy Davis
biercocktails
UNSPLASH