kook jij vaker of minder vaak dan de gemiddelde Nederlander?

kook jij vaker of minder vaak dan de gemiddelde Nederlander?
Receptuur: Ellie and Sam Studd | Fotografie: Chris Court | Styling: Kirsten Jenkins

‘Pizza, sushi of toch maar een cheeseburger?’ In de Randstad klinken deze etensdilemma’s rond een uur of zes als een bekend refrein. Talloze apps en bezorgdiensten maken de verleiding van afhaalmaaltijden steeds groter. Maar hoe vaak kiezen Nederlanders nu écht voor de bezorgscooter, en hoe vaak gaat de pan op het vuur?

Bekijken we de cijfers uit 2024 van een grote bezorgdienst als Thuisbezorgd.nl dan zijn de drie meest bestelde gerechten pizza margherita, kapsalon döner en de cheeseburger. In hetzelfde jaar waren de Italiaanse, Japanse en Nederlandse keukens het populairst, de Koreaanse en Mexicaanse in opkomst en zien we dat vooral kip erg in trek is (zoals chicken torikatsu). Alleen wat zegt dat over ons kookgedrag? Halen we tegenwoordig steeds vaker af, of valt dat eigenlijk wel mee?

Goed nieuws voor liefhebbers van zelfgekookte maaltijden: uit een grootschalig onderzoek van de Volkskrant onder 5000 lezers blijkt dat de meeste Nederlanders ’s avonds nog gewoon zelf achter het fornuis staan.

Het fornuis wint van de bezorgapp

Uit het Volkskrant-onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent van de avondmaaltijden zelf wordt gekookt. Een hoopgevend cijfer, al vraagt het om enige nuance: de respondenten zijn voornamelijk hoogopgeleide Volkskrant-lezers die bereid waren een week lang hun eetpatroon te delen. Dit suggereert al een bovengemiddelde interesse in koken. Als wij van delicious. hetzelfde onderzoek zouden uitvoeren verwachten we eenzelfde resultaat, maar dat wil niet zeggen dat héél Nederland zo kookt.

Onze kookgewoonten in cijfers

Het onderzoek onthult meer interessante patronen: bij 6,5 procent van de maaltijden stonden partners samen in de keuken. Daarnaast at 8 procent van de deelnemers buiten de deur, koos 6 procent voor thuisbezorging of kant-en-klaarmaaltijden, en schoof een klein percentage aan bij vrienden of familie –dat herkennen jullie vast.

Op welke dag koken we het vaakst zelf?

Begin van de week is de kookenergie het hoogst: maandag trekt vrijwel iedereen nog vol enthousiasme de pannen uit de kast. Naarmate de werkweek vordert, neemt de animo voor zelf koken geleidelijk af. Als het weekend aanbreekt, zoekt zo’n 20 procent van de ondervraagden het buiten de deur – of het nu bij een restaurant, familie of vrienden is. De zondag brengt mensen weer thuis aan tafel, al wordt de maaltijdbezorger dan wel opvallend vaker gebeld dan op maandag.

Lees het volledige onderzoek hier.