Of je dit poeder nu kent van Uncle Roger of bent tegengekomen in recepten, MSG is de laatste jaren veel populairder geworden. Wat ooit in een kwaad daglicht stond, blijkt nu hét geheime wapen voor extra smaak in je gerechten.
Maar wat is MSG eigenlijk? En is het ook écht nodig in je gerechten? Zijn de geruchten waar dat het ongezond is? Spoiler alert: het is niet slecht voor je!
Wat is MSG eigenlijk?
MSG wordt in Nederland ook wel ve-tsin genoemd, al is het bekend onder nog veel meer namen, zoals MNG, glutamaat (E 621) of zelfs ‘salt on crack’ als we Uncle Roger moeten geloven.
MSG staat voor mononatriumglutamaat. Probeer dat maar eens te spellen bij galgje! Die lange naam zegt je misschien niet zo veel, maar het is onderdeel van glutamaat; een aminozuur. Het klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk is het heel simpel: MSG is een smaakversterker die de hartige smaak versterkt in onze mond, ook wel bekend als umami, de ‘vijfde smaak’ naast zoet, zuur, zout en bitter.
Je eet het waarschijnlijk al zonder dat je het weet: van Parmezaanse kaas tot ketchup, ansjovis en zelfs paddenstoelen – allemaal natuurlijke bronnen van glutamaat.
Een blikje ansjovis in de voorraadkast is een echte smaakbom. Deze kleine visjes barsten van de umami, de hartige “vijfde smaak” naast zoet, zuur, bitter en zout.
naar receptHoe wordt het gemaakt?
MSG bestaat uit glutaminezuur dat wordt gewonnen uit natuurlijke grondstoffen, zoals zetmeel. Na een fermentatieproces ontstaat er een poeder dat sprekend lijkt op zout en net zo eenvoudig te gebruiken is in de keuken. Strooi een snufje in je soep, curry of wokgerecht en het gerecht knalt – gegarandeerd – je mond uit.
Maar… is het niet ongezond?
Maar als het uit natuurlijke bronnen komt, hoe kan het dan ongezond zijn? Dit is misschien wel de grootste mythe rondom MSG en voor het antwoord op die vraag moeten we terug in de tijd. In 1968 schreef ene meneer Kwok een brief waarin hij beweerde ziek te zijn geworden van een Chinees restaurant – en hij wees met de vinger naar MSG. Deze ene publicatie zorgde voor een enorme discussie rondom het mysterieuze poeder.
Fast forward naar nu: wetenschappelijk onderzoek heeft keer op keer bewezen dat MSG volkomen veilig is. Er is niets giftigs, niets gevaarlijks – gewoon een extra hulpmiddel om je eten lekkerder te maken. Dat betekent overigens niet dat producten waar MSG aan wordt toegevoegd standaard gezond zijn. MSG kan veel, maar het maakt van je instant noedels geen broccoli.
Zelfs Joris Bijdendijk blijkt fan van het poeder…
Al in de Romeinse tijd werd vis gefermenteerd tot garum: de smaakmaker vol umami. Vergelijkbaar met de Aziatische vissaus en Italiaanse colatura di alici van nu, en steeds geliefder om zelf te maken – zowel van dierlijke als plantaardige ingrediënten.
naar receptWaar kun je MSG voor gebruiken?
In de Aziatische keukens is MSG al decennialang een standaard ingrediënt en niet zonder reden. MSG voegt niet alleen umami toe, maar versterkt ook de natuurlijke umami-smaken die de ingrediënten zelf al hebben. Denk aan soep, stoofgerechten of sauzen – MSG geeft het net dat extra zetje.
Meer weten over MSG, lees ook dit artikel van De Keuringsdienst van Waarde.
Kijk ook eens: minder zout eten? Zo behoud je toch smaak

