hot honey: heeft de trend eindelijk Nederland bereikt?

In de Verenigde Staten is hot honey bijna blasé te noemen, waar het pittig-zoete condiment (nee, het is geen opgewarmde honing) al in 2010 rijkelijk werd gedrizzled over pizza’s, ijs, en ricotta sandwiches. Nu – ruim een decennium later – zien we hot honey plots hier opduiken, in koffie! Een nieuwe trend?

Chili-olie, sambal en andere pittige sauzen: dit zijn de favorieten van de redactie

Wat is hot honey?

Honing geïnfuseerd met chili, oftewel de perfecte combinatie van zoet en pittig! Welke chili hangt af van het merk. De originele hot honey uit Amerika gebruikt een Zuid-Amerikaanse chili die het midden houdt tussen een jalapeño en een habanero op de scovilleschaal (die meet hoe pittig een chili is).

Ook zit er een scheutje azijn in en uiteraard honing. Neem je een lepeltje van het gouden elixer, dan proef je eerst de zoete honing, gevolgd door een zweem van hitte en een rokerig randje.

Waar komt de trend vandaan?

Uit de koker van de Amerikaanse pizzabakker Mike Kurtz die in 2010 het merk Mike’s Hot Honey oprichtte. Naar eigen zeggen had hij het idee opgedaan in Brazilië, waar hij studeerde tijdens een uitwisseling. Op tafel van een pizzeria (hij vertelt niet welke) stuit hij op een pot honing, mét chili’s, die je als een soort zoete chili-olie over de pizza mag lepelen.

Kurz wordt verliefd. Hij neemt het pittige honingidee mee naar Paulie Gee’s pizzeria in Brooklyn waar hij op dat moment werkt als kok. Niet lang daarna volgt een eigen hot honey fried chicken kraam in Madison Square Garden en een product dat nu overal in Amerika te koop is.

Zo maak je het zelf

Verhit een eetlepel met olie in een kleine steelpan en fruit een of twee fijngehakte habanero chili’s zonder zaadlijsten en zaadjes, eventueel kun je een teentje knoflook toevoegen. Roer regelmatig tot de habanero kleur krijgt en doe er dan een half kopje kwaliteitshoning bij samen met een snuf zout. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur dan onmiddellijk omlaag en laat nog 5 minuten pruttelen zodat de smaken samensmelten.

Haal de pan van het vuur en voeg 1 theelepel appelciderazijn toe. Laat de honing een uur staan. Daarna kun je de chili’s verwijderen, want hoe langer de honing trekt, hoe pittiger hij wordt. Naar een recept van Rick Martinez.

Hot honey latte
COFFEE COMPANY

Hoe gebruik je hot honey?

Waarom dit zoet, pittige condiment zo verslavend lekker is, komt vanwege de chili die je mond een beetje in de fik zet (en het gelukshormoon endorfine afgeeft), maar daarna ook weer het vuur blust met zoete, zalvige honing.

En tsja, dat past gewoon bij heel veel verschillende gerechten. Van Amerikaanse klassiekers als biscuits, pecan-coffeecake, barbecue ribs, en gegrilde ananas tot sandwiches met opgeklopte feta en pizza. En koffie?!

Hot honey latte!

Bij de Coffee Company kun je nu een latte bestellen met een drizzle Sweet Heat Honey. De romige koffiedrank krijgt een verrassende zoete kick, waardoor je steeds terug wil voor méér.

We zijn benieuwd of we de hot honey latte ook op andere plekken gaan spotten. Is deze trend to stay or to go?

Lees ook: uien karamelliseren in 5 minuten is een leugen – maar zo pak je het sneller aan

Hot Honey Latte - coffee company
COFFEE COMPANY