Zeewier: waarom het groene goud helemaal hot is

Het komt uit de zee en behoort tot één van de krachtigste planten ter wereld: zeewier. Boeren die deze zilte groente langs de kust verbouwen hebben goud in handen.

Zeewieren zoals rode dulse, lichtgroene zeesla, donkere zee-eik, knotswier en mekabu beginnen namelijk steeds meer terrein te winnen in Nederland. De meest bekende is wakame, je weet wel, die je bij je sushi bestelt. Maar waarom is dit zilte plantje zo populair? Is zeewier de groente van de toekomst?

Zeewier bestellen? In deze webshop vind je een ruim aanbod in zeegroente!

Zeewier is hot
Waarschijnlijk eet je zeewier vaker dan je denkt, het wordt namelijk o.a. in bier, kaas, brood, falafel, burgers en kroepoek verwerkt. Foodtrucks verkopen al Weedburgers, Seawharma en Wish ’n Chips: er wordt vólop geëxperimenteerd. En ze smaken niet alleen lekker, maar zitten ook bomvol voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en mineralen. Ze bevatten zelfs tien keer zo veel mineralen als de groenten die op land worden gekweekt. Omdat ze zo veel ijzer bevatten is het ook een prima vervanger voor vlees. Het wordt niet voor niets het groene goud genoemd.

Bij de toko verkopen ze ook zeewier, zowel gedroogd als vers!

zeewier - delicious

Duurzaam
Zeewierteelt heeft de toekomst: het kan op een duurzame manier worden verbouwd én is er geen concurrentie om schaarse landbouwgrond. Met duurzame zeewierteelt kan de groeiende wereldbevolking – in 2050 ongeveer 9 miljard mensen – van genoeg voedsel worden voorzien, met maar 2 procent van het totale zeeoppervlak!

Waar te koop
Zeewier is al in een aantal supermarkten verkrijgbaar, bijvoorbeeld als zeewiersalade. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende soorten zeewier in natuurvoedingswinkels en toko’s te koop. Je koopt het vers, gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten.

Inspiratie gekregen en zin om te koken met wier? Het boek ‘Groente uit zee’ bevat 50 verrassende recepten.

zeewier - delicious