Geef fruit een upgrade deze zomer en maak er shrubs van: heerlijke, dorstlessende drankjes op basis van azijn. Ja, het lijkt een beetje op sladressing in een glas, maar die zijn toch ook om op te drinken? We geven je een basisrecept zodat je volop kunt experimenteren met wat er op je fruitschaal ligt. Dat wordt een zomer vol sappige shrubs. Hmmm!
Ook een leuk zomerproject: zelf azijn maken!
Wat is een shrub?
Een shrub is dé manier om allerhande cocktails te maken die bruisen van de energie. Grote kans dat je alle ingrediënten al in huis hebt, want een shrub is niet veel meer dan een drinkbare azijn die op smaak is gebracht met fruit en suiker. Daarom staan ze ook wel bekend als drinking vinegars: azijn die je aan je lippen zet. Of dat niet veel te zuur is? Nee hoor, dankzij het zoete fruit en de suiker die je toevoegt is het een ware delicatesse voor de liefhebber van friszure smaken! Bijkomend voordeel: er komt geen fermentatie aan te pas dus een shrub heb je zó gemaakt.
Nu of nooit
Zeg je shrub, dan zeg je zomer! Verkwikkend zuur, zoet en supersappig: shrubs zijn de beste manier om (over)rijp zomerfruit een tweede leven te geven. Gooi er gekneusde bessen in, je gebutste perziken of zoete aardbeien die al wacht zachter beginnen te worden. Al na een paar dagen word je beloond met de perfecte mixdrank voor je bubbels – mét of zonder alcohol – en geef je een verfrissende draai aan je favoriete drank.
Shrub in de mix
Hoewel je een shrub prima onverdund kunt drinken, zijn ze vooral lekker om te mengen met water (plat of bruisend), tonic of gemberbier. IJsthee is een andere combinatie die heel goed werkt; lekker om van te nippen na de lunch. Of ga voor een boozy shrub. Je maakt een makkelijke sour door 60 ml van je favoriete spirit te mengen met 20 ml shrub en evenveel suikersiroop.
Hoe maak je een shrub?
Eigenlijk is de verhouding het belangrijkste, want met de rest van de ingrediënten kun je volop experimenteren. Gebruik één deel azijn op één deel fruit (of 1,5) en één deel suiker plus een goede snuf zout.
Shrubs kun je maken volgens de koude en warme methode. Voor de koude methode meng je fruit en azijn samen en laat je het mengsel 7 dagen trekken. Vervolgens zeef je de infusie en maak je er een siroop van door suiker toe te voegen.
De warme methode is niet per se beter, het is vooral sneller (handig voor alle ongeduldige koks, en daarmee bedoelen we onszelf). Je begint met het verwarmen van een pan met water en suiker, daar gaat het fruit bij. Als het fruit zacht is voeg je de azijn toe en haal je de pan van het vuur. Als het mengsel helemaal is afgekoeld kun je het zeven, overgieten in een fles en voila: zelfgemaakte shrub!
Experimenteren
Zodra je de fruitsiroop hebt gezeefd kun je allerlei smaken aan je shrub toevoegen. Een paar om te proberen:
• Coffee shrub
In plaats van fruit kun je een shrub maken op basis van grofgemalen koffiebonen en balsamicoazijn. De verhouding blijft hetzelfde, dus één deel koffie op één deel azijn en één deel suiker. Gebruik hiervoor de koude methode.
• Peer
Met peren kun je eindeloos variëren. Geef je shrub een winters glühwein/stoofperen-gevoel door warme specerijen toe te voegen zoals kaneel, steranijs, kardemom en kruidnagel. Of maak een lichtere versie met verse gember en rozemarijn; heerlijk met witte wijnazijn.
• Rabarber
Het friszure van rabarber leent zich heel goed voor een shrub. Houd het simpel met enkel rabarber en witte wijnazijn of appelciderazijn, of voeg wat aardbeien toe en kruiden en specerijen zoals dragon, munt, vanille, lavendel of gember.
• Perzik
Schreeuwt er iets meer zomer dan een perzik, waarvan het sap over je kin loopt na een grote hap? Wij eten ons er rond aan in de zomermaanden, maar soms heb je een aantal overrijpe exemplaren in de fruitmand liggen; die zijn perfect voor een shrub! Lekker met tijm, gember, frambozen of vanille.
• En verder
– Meloen en shiso of Thaise basilicum
– Aardbeien, frambozen, gojibessen en hibiscus (ook lekker met wat gedroogde rozenknopjes)
– Ananas met kurkuma
– Appel en kardemom