5x slimme tips voor écht sappige kip

Wil je echt sappige kip? Wij geven je onze 5 ultieme tips. Want kip braden lijkt misschien makkelijk, maar vaak is de borst al droog en gaar terwijl, de binnenkant van de bouten langer nodig heeft. Hoe je dit voorkomt? Dit zijn 5 slimme tips voor sappige kip. 

Probeer meteen deze gevlinderde kip met geblakerde citroensalsa!

5 x Tips voor sappige kip

  • Langzame garing
  • Pekelen
  • Marineren
  • Kip op een bierblik
  • Gevinderde kip

Langzame garing

De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden. Enige nadeel: je krijgt zo geen knapperig velletje.

Pekelen

Leg je een kip van gemiddeld gewicht (± 1,3 kg) eerst minimaal 6 uur in een pekelbad, dan blijft het vlees veel malser doordat de kip een deel van het zoute water en de lekkere smaakstoffen opneemt. Maak een pekelbad door 1 liter water met 220 gram zout en 120 g suiker en eventueel kruiden en specerijen al roerend te verhitten tot de suiker en het zout zijn opgelost. Doe er nog 3 liter water bij en laat afkoelen. Bak de kip na het pekelen op 180°C in ± 1 uur gaar.

Marineren

Laat je kip marineren in zure vloeistof (bijv. karnemelk, wijn of bier), dan worden de eiwitten in het vlees afgebroken. Hierdoor kan het vlees het vocht in de marinade goed opnemen. Het extra vocht maakt het kippenvlees mals en de marinade zorgt voor extra smaak. Bak de kip na het marineren op 180°C in ± 1 uur gaar.

Kip op een bierblik

Heel populair en doeltreffend is kip garen op de bbq op een blikje bier! Plaats de kip op een halfvol blikje bier op de bbq en sluit de bbq met een deksel en laat op ± 185°C in ± 1 uur gaar worden. De bouten staan dichter bij het vuur dan de borst en worden zo ongeveer even snel gaar als het borstvlees. Het bier zorgt er ook voor dat het kippenvlees mals wordt.

Gevlinderde kip

Wil je écht sappige kip? Vlinder eens een kip! Dat doe je zo: knip de ruggengraat eruit en druk de kip plat zodat ze bij het braden op alle plekken ongeveer even dik is en dus gelijkmatig gaart. De bouten zijn zo even snel gaar als de borst, dus kan het borstvlees niet droog worden. Ook fijn: een gevlinderde kip op 180°C is (afhankelijk van de grootte) al in ± 45 min. gaar!

In de video hieronder zie je hoe je een kip vlindert:

Hoofdbeeld: Eric van Lokven