Verse vanille geeft je zoete (maar ook hartige) gerechten pas écht veel smaak. Het is heerlijk door ijs, toetjes, of – verrassend – in combinatie met een hartig gerecht zoals schelvis met vanille-vinaigrette en rosevalfriet.
Ja, vanillestokjes zijn echte smaakmakers. Maar wat doe je met de stokjes als je de vanille er eenmaal uitgeschraapt hebt? Nou, heel veel!
1. Stop ze in een pot met suiker
Stop vanillestokjes die je hebt leegschraapt in een pot met fijne kristalsuiker en je hebt na verloop van tijd heerlijk vanillesuiker.
2. Meekoken
Laat ze meekoken in stoofgerechten, vruchten- en melksauzen voor saus of pudding.
3. Drogen
Laat ze licht drogen, hak ze fijn en maal ze daarna tot poeder in een kleine keukenmachine of koffiemolen. Bewaar goed afgesloten. • Vermalen kun je vanillestokjes in gerechten doen, neem dan iets meer dan het recept aangeeft, de stokjes verliezen op den duur smaak.
Maak ook eens zelfs vanille-ijs, eenmaal gemaakt wil je nooit meer anders!
En dan heb je ook nog…
Naast vanillestokjes heb je ook nog vanillesuiker, met synthetisch vanillearoma (vanilline). Dit is op smaak gebrachte fijne suiker met vanillesmaak. Een ander alternatief is vanille-aroma of -essence. Dit wordt net als vanillesuiker gemaakt van synthetisch geproduceerde vanilline met alcohol, tenzij anders heel duidelijk op de verpakking staat vermeld. En dan heb je nog vanille-extract: echte vanillestokjes worden 2-6 maanden op alcohol gezet en geven zo hun smaak af.
Vanillepoeder is het gedroogde en gemalen merg uit vanillestokjes. Gemalen vanille staat op het etiket als de vanillepeulen gemalen zijn. De smaak is minder sterk. Vanillepasta is een combinatie van vanilleextract en gemalen zaadjes en stokjes van de vanillepeul. Vaak is hieraan nog wat suiker toegevoegd en wat verdikkingsmiddel, waardoor het dikker is. Vanillepasta heeft een krachtige smaak en is prijzig.
PRODUCTIE EN TEKST CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS.