hojicha thee: alles wat je wil weten over deze Japanse theetrend

Misschien ben je net gewend aan matcha, maar de volgende theetrend uit Japan dient zich al aan. Vanaf nu drinken we namelijk hojicha.

Deze geroosterde groene thee met een roodbruine kleur ga je steeds vaker zien – en drinken!

Lees ook dit: soorten thee, welke zijn er eigenlijk allemaal?

Ho-wat-cha?

Hojicha (dat spreek je uit als ho-jee-cha) is een theesoort uit Japan. De geschiedenis van hojicha gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen het voor het eerst werd geïntroduceerd door een theehandelaar genaamd Mr. Sugiyama in Kyoto.

De geschiedenis van deze thee is verrassend: een theehandelaar in Kyoto had ooit een partij gewone thee die hij niet kon verkopen en dus roosterde hij de blaadjes.

Hoe wordt hojicha gemaakt?

Het begint met het oogsten van groene theeblaadjes, die vervolgens worden gestoomd om fermentatie te voorkomen. Daarna worden de blaadjes geroosterd op hoge temperaturen, wat resulteert in een rijke, nootachtige smaak en een warme bruine kleur van de thee.

Deze roostertechniek vermindert ook de cafeïnegehalte, waardoor hojicha een geschikte keuze is voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of op zoek zijn naar een drankje om ’s avonds te genieten.

De geroosterde theeblaadjes worden vermalen tot poeder net zoals matcha. Je maakt hojicha ook op dezelfde manier. Gebruik water van 80°C en een klopper om de thee licht op te kloppen. Je kunt ook melk toevoegen voor een latte.

Hoe smaakt hojicha?

Hojicha wordt vaak gebruikt als een alledaagse thee in Japan. Het heeft een milde, nootachtige zoetheid met een vleugje geroosterde aroma’s.

De thee kan zowel warm als koud worden gedronken en wordt soms zelfs gebruikt als ingrediënt in desserts of andere zoetigheid.