Foodtrend: ‘Nduja, de smeerbare salami uit Italië

Je kunt er niet meer om heen: ‘nduja, de smeerbare salami uit het Italiaanse Calabrië, is overal. De pikante worst is gemaakt van varkensvlees en zongerijpte rode pepers en daarmee een heerlijke smaakmaker voor op je pizza, door pastasaus op je tosti of bruschette.

Ontdek hier de nieuwste foodtrends voor 2020.

Ne-watte?

‘Nduja spreek je uit als: nd-oe-sja. Het betekent letterlijk worst. De pikante salami komt uit Calabrië: de keuken van deze regio in het zuiden van Italië staat bekend om haar pittige eten – zo wordt de rode ui er ook verbouwd.

Zo wordt het gemaakt

‘Nduja wordt meestal gemaakt met delen van het varken, zoals de schouder en buik, zongerijpte pepers en wat knoflook, peper en zout. Het is nogal pittig, maar dat is gemakkelijk op te lossen door er wat olijfolie aan toe te voegen. Tip: Mocht je het tóch te pittig vinden, blus je mond dan niet met water (dat maakt het juist erger) maar met rode wijn.

In Italië wordt de worst voornamelijk geserveerd met wat sneetjes brood, maar het is ook een heerlijke smaakmaker voor op pizza, door pastasaus of op een tosti of bruschette.

Voeg wat ‘nduja toe aan deze bruschette met tomatenconfit en ricotta voor wat extra pit.

tomatenbruschette - delicious

bruschette met tomatenconfit en ricotta

Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook...

>> naar recept

 

Je kunt ‘nduja – zowel vers als uit pot – hier online bestellen.

Tekst: Robin Maaswinkel. Beeld: iStock. Bron: deitaliaanseschool.nl 

nduja - delicious