Ontbijtspecialist Denise Kortlever wil ons eerder laten opstaan. Niet al te vroeg natuurlijk, want een kwartier is al genoeg om een wow-ontbijt te maken. Wij spraken Denise over haar nieuwe boek All-day breakfast met daarin meer dan 70 recepten voor een goede start van je dag.
Shakshuka, mimosa, breakfast burrito, banoffeemilkshake, bircher müesli en popovers. Er valt plenty te kiezen uit jouw ontbijtbuffet. Waarom ontbijt?
‘Ik zag de ontbijttrend vier jaar geleden in Amerika. Mensen staan daar in de rij voor de brunch. Ondernemers wisten niet wat ze meemaakten qua drukte. En zoals met wel meer trends vliegen ze een paar jaar na Amerika ook naar Europa. Dus ik hield het hier een beetje in de gaten.’
Vorig jaar reisde je naar New York, was de rage daar inmiddels over?
‘Nee. Je zag er wel meer all day breakfast-restaurants. Daar wordt niet overal de nadruk op gelegd, maar veel restaurants serveren ook de hele middag nog ontbijt. ’s Ochtends eet je dan pancakes en ’s middags lunch, die ook best uit ontbijtgerechten kan bestaan. Die ontbijttrend heb ik vertaald naar mijn boek.’
‘Nee. Je zag er wel meer all day breakfast-restaurants. Daar wordt niet overal de nadruk op gelegd, maar veel restaurants serveren ook de hele middag nog ontbijt. ’s Ochtends eet je dan pancakes en ’s middags lunch, die ook best uit ontbijtgerechten kan bestaan. Die ontbijttrend heb ik vertaald naar mijn boek.’
Zie je verschillen tussen de ontbijtzaken in Nederland en aan de andere kant van de oceaan?
‘Als ik naar Amsterdam kijk zie ik niet zoveel verschillen. Gerechten die daar in de mode zijn, volgen een paar maanden later ook op de Amsterdamse menukaarten. In de rest van Nederland is dat anders. In Londen en New York is een gerecht zoals shakshuka (eieren in pittige tomaten-paprikasaus) heel alledaags, maar ik denk dat sommige Nederlanders dat nog heel spannend zullen vinden. Dat is nog even wennen, die creatieve gerechten.’
‘Je vindt gerechten die je de avond van tevoren kunt voorbereiden of in de ochtend maar eventjes duren om te maken. Er staat één recept in dat wel wat langer duurt en dat is brood dat moet rijzen. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar ontbijtsituaties. Ontbijt op bed, voor onderweg, weekendbrunch, gezond ontbijten, katerontbijten en ontbijt voor feestochtenden. En veel recepten hebben handige tricks om ze nóg makkelijker en sneller op tafel te zetten. Zo geef ik ook tips voor snelle hollandaise en labne.’
En welk ontbijt móeten we proeven?
‘Ontbijtmuffins! Dat recept heb ik zó vaak getest. Ik wilde een luchtige, maar goed vullende muffin met veel smaak. Er gaat haverbloem in dat ik zelf maak door havermout in de keukenmachine fijn te malen.’
kerstgranola
Denise: ‘Een decemberversie van mijn favoriete granola (ook in All-day breakfast), die het heel goed doet als cadeau tijdens de feestdagen.’
voor 1 pot
4 el olijfolie
120 ml ahornsiroop
160 g havermout
½ tl kaneel
½ tl grof zeezout
geraspte schil van 1 sinaasappel
50 g pecannoten
40 g pompoenpitten
40 g gedroogde cranberry’s
Verwarm de oven voor op 140° C. Meng de olijfolie en ahornsiroop in een kommetje. Voeg de havermout, kaneel en zout toe en dan de sinaasappelrasp, noten en pitten. Meng goed tot alles met een kleverig laagje is bedekt.
Verspreid de granola over de bakplaat en bak 30 min. in de oven. Roer het mengsel halverwege even om.
Laat de granola afkoelen en krokant worden op de bakplaat en meng er dan de cranberry’s door. Bewaar in een goed afgesloten pot.
Bereiden ± 5 min. / bakken ± 30 min.
PORTRETFOTO LISELORE CHEVALIER