voor het heetste festival van het jaar trek je op 13 april naar Eindhoven

voor het heetste festival van het jaar trek je op 13 april naar Eindhoven
Dutch Chili Fest (instagram)

Het Dutch Chili Fest is naar eigen zeggen een liefdesverklaring aan de chili. Je vindt er alles, maar dan echt álles wat je wil weten, kopen en leren over deze loeihete vruchten. Like it hot? Dan weet je waar je op 13 april moet zijn!

Het is niet meer dan logisch dat de chili zijn eigen festival heeft. Deze vrucht bestaat in eindeloos veel vormen, maten en smaken, en kan – vers of gedroogd – een gerecht compleet transformeren. En dan hebben we het nog niet eens over de fascinerende geschiedenis van de chili zelf.

Hoe de wereld een stuk pittiger werd

Toen Christoffel Columbus in 1492 door het Spaanse hof op pad werd gestuurd om een kortere route naar India te vinden voor de handel in zwarte peper, belandde hij per ongeluk in het Caribisch gebied. In plaats van de peper die hij zocht, ontdekte hij daar iets heel anders — maar minstens zo pittig: de chili.

Deze vurige vrucht, inheems aan Midden- en Zuid-Amerika – vooral uit regio’s als Mexico, Peru en Bolivia – waar ze al duizenden jaren gecultiveerd werden door volkeren zoals de Azteken en Maya’s. Columbus noemde de plant ‘peper’, omdat de smaak hem eraan deed denken, ook al is de chili botanisch totaal verschillend van zwarte peper (Piper nigrum). Zo ontstond de verwarring die we in het Nederlands nog steeds kennen als “chilipeper”. De naam chili zelf komt waarschijnlijk uit het Nahuatl, de taal van de Azteken, en is dus veel correcter dan ‘peper’.

De Spanjaarden waren zo onder de indruk van de chili dat ze de vrucht al snel over de hele wereld verspreidden via koloniale handelsroutes. Chili’s vonden hun weg naar Afrika, Europa en vooral Azië, waar ze nu onmisbaar zijn in talloze keukens. Je kunt het amper voorstellen, maar er was een tijd waarin de Thaise keuken niet doorspekt was met loeihete bird eye chili’s, de Indiase keuken geen Kashmiri chili kende, en Indonesische sambal werd gevijzeld zonder chili.

De enorme variatie aan soorten ontstond mede doordat vogels — die ongevoelig zijn voor de hete stof capsaïcine — de vruchten eten en de zaden verspreiden. Een bescheiden vrucht werd zo een wereldwijde smaakexplosie.

Wat kan ik verwachten op Het Dutch Chili Fest?

Al die verschillende soorten chili’s kun je proeven op zondag 13 april tijdens het jaarlijkse Chili Fest in Eindhoven. Er zijn 85 kraampjes vol hot sauces, sambals, crispy chili-olie, maar ook kweeksets voor je eigen chiliplanten. De foodtrucks en livemuziek brengen je helemaal in de sfeer.

Een eetwedstrijd om van te huilen

Voor de waaghalzen is er een (nogal Amerikaanse) eetwedstrijd, waarbij het de bedoeling is dat je steeds pittigere chili’s opeet. Elke ronde eet je een chili die hoger scoort op de Scoville-schaal.

Tip van ons om te winnen: denk niet na over de pijn! Een chili wordt heet door het stofje capsaïcine. Dat stofje is eigenlijk een neurotoxine die je hersenen voor de gek houdt. Het doet alsof je tong (en andere gevoelige plekken!) aan het verbranden is waardoor je pijn registreert. De hersenen krijgen hetzelfde signaal als wanneer je jezelf écht brandt, bijvoorbeeld aan een hete pan — maar in het geval van capsaïcine is er feitelijk geen schade. Vals alarm dus.

Als je volledig in contact staat met je lichaam en geest, zou je in theorie jezelf kunnen overtuigen dat er geen pijn is. Maar eerlijk is eerlijk: dat klinkt makkelijker dan het is.

Benieuwd wie er allemaal deelnemen aan Het Dutch Chili Fest?

Op de website van dutchchilifest.nl vind je alles wat je nodig hebt om je bezoek te plannen.

Lees ook: 6 sriracha recepten om je liefde voor de chilisaus vanavond nog te vieren