dit was het allereerste recept op de cover van delicious.

chocoladeflensjestaart
aantal 8 | dessert, taart | | |
Ga je mee terug in de tijd? Dit was namelijk het allereerste recept – óóit – dat op de voorkant prijkte van delicious. magazine: een flensjestaart die niet alleen de looks heeft, maar al even gelaagd smaakt.
Met de nieuwste editie (heb je de prachtige cover al gezien?) vieren we dat we al 15 jaar onze liefde delen voor alles wat met koken en eten te maken heeft. En bij zo'n feestelijk jubileum hoort natuurlijk een kleine terugblik. Want wat stond er eigenlijk in 2006 op de papieren delicious.-tafel?
Nou, deze flensjestaart bijvoorbeeld, maar ook high-tea-achtige versnaperingen waar we nu van zouden huiveren, alleen al die styling, jikes! Nu maakt alles uiteindelijk een come back – of we waren destijds voorlopers – want 15 jaar later serveren we opnieuw een groente kerstmenu.
Deze keer met de touch van Janneke: hasselback-pompoen, gebakken knolselderij met peperroomsaus en een gepofte aubergine met geklopte geitenkaas en maanzaad. Benieuwd naar de andere feestgerechten? Bestel het jubileumnummer hier.
voorbereiding2 hours
kooktijd1 hour 10 minutes
oven10 minutes
totale tijd3 hours 20 minutes

ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 3 eieren, plus 3 eierdooiers
  • 600 ml melk
  • 40 g ongezouten boter, gesmolten, plus extra voor het bestrijken van de pan
  • slagroom, voor erbij

chocolade- & espressovulling

  • 250 g pure chocolade van goede kwaliteit, grof gehakt
  • 50 g ongezouten boter, in stukjes
  • 250 ml slagroom
  • 55 g fijne kristalsuiker
  • 100 ml sterke zwarte koffie (espresso)

instructies

  • Roer de bloem, suiker, eieren, dooiers en melk glad met een blender of keuken- machine, schenk in een kan en laat 30 min. rusten. Roer, net voor je gaat bakken, de boter door het beslag.
  • Verhit een flensjespan van 18 cm Ø of een antiaanbakkoekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk met de extra boter, voeg genoeg beslag toe om de bodem te bedekken. Beweeg de pan om het beslag te verdelen, dep het overtollige beslag op. Bak 45 sec., draai het flensje om en bak nog 30 sec. of tot hij goudbruin is. Herhaal dit steeds met boter en de rest van het beslag (je moet ongeveer 20 flensjes hebben), stapel ze op elkaar met bakpapier ertussen.
  • De flensjes kun je 2 dagen van tevoren maken, bewaar ze dan verpakt in folie in de koelkast. In de vriezer kunnen ze 1 maand worden bewaard. Laat ingevroren flensjes 1 uur op kamertemperatuur ontdooien.
  • Smelt voor de vulling de chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met heet water (zorg ervoor dat de kom het water niet raakt). Roer de boter en slagroom erdoor. Los de suiker op in de koffie, roer dit erdoor en klop dan tot het mengsel glad is. Neem de kom van de pan, dek af en zet 20-30 min. apart tot het mengsel afkoelt en dik wordt.
  • Vet een springvorm van 18 cm Ø licht in. Leg een flensje in de vorm en bestrijk met een beetje vulling. Ga zo door met lagen maken, eindig met een flensje. Houd ongeveer 80 ml vulling over. Bedek de taart met folie en zet 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de springvorm op een bakplaat en verhit de taart 10 min. Verwarm intussen de rest van de vulling 2-3 min. in een hittebestendige kom boven een pan heet water. Serveer de taart besprenkeld met vulling en slagroom.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: VALLI LITTLE | FOTOGRAFIE: IAN WALLACE | STYLING: DAVID MORGAN | BEWERKING: ELLEN VAN MO.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
chocoladeflensjestaart