Hoe je een geslaagd diner nóg geslaagder maakt? Met bijpassende wijnen natuurlijk, want heb je de juiste fles te pakken, dan versterk je de smaken van het eten. Tijdens het jublieumdiner van delicious. selecteerde Wijnkoperij Okhuysen drie speciale wijnen.
Ons 15-jarig jubileum in november kon niet anders worden gevierd dan met een groot diner met jullie, de delicious.lezers. Samen met onze vaste delicious.friends en de redactie schoven we aan tafel voor een bijzondere, culinaire én gezellige avond in de monumentale Centrale Markthal in Amsterdam.
Speciaal voor deze gelegenheid serveerden we een menu samengesteld door Mister Kitchen, Yvette en Janneke, en uiteraard met een pompeus dessert gebakken door Rutger. Om al dat lekkers te vergezellen werd de kurkentrekker in maar liefst drie flessen van Okhuysen gehangen, dit stond er op tafel:
Raventós Cava Brut voor bij de borrelplank
Net ten zuiden van Barcelona ligt het hart van de Spaanse productie voor mousserende wijnen: Penedès. De druivenrassen macabeo, xarel-lo en parellada rijpen hier op heuvels met bodems van kalk en klei. Deze Raventos Roig brut laat zien hoe groots dit relatief kleine gebied kan zijn. Het lange rijpingsproces zorgt voor een mooie zachte bubbel. In de neus geel fruit en lichte brioche. Een perfecte wijn als aperitief én als begeleider van schaal en schelpdieren.
Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner Lössterrassen 2021 voor bij de paddenstoelen-pompoensoep
Energiek. Zo zou je deze wijn in een woord kunnen omschrijven. Deze fijne Oostenrijker komt van de (hoe kan het ook anders) Lössterassen uit Krems, een wijngebied dat deel uitmaakt van het grotere Niederösterreich. Weingut stadt Krems is zéker geen nieuwkomer, ze maken hier al 550 jaar wijn. De bloemige en groene tonen in deze grüner veltliner gecombineerd met fijne zuren maken deze wijn mooi complex en zeer geschikt om te combineren met kruidige gerechten.
De soep van Mister Kitchen die gepaard ging bij deze wijn – of andersom – kun je nu ook thuis maken:
Domaine du Pesquier Vin de Pays de Vaucluse 2021 voor bij het buikspek en de gepofte aubergine
De geschiedenis heeft keer op keer bewezen dat eigenwijs zijn met een heldere visie verrassende en spannende wijnen kunnen opleveren. ‘Een kleine Petrus’. Dat was wat Guy Boutière voor ogen had toen hij een klein perceel met merlot aanplantte. Na jaren van experimenteren is deze Vaucluse voorzien van een aanzienlijk deel merlot, maar we vinden ook syrah en marselan in deze cuvée. De wijn is indrukwekkend: geconcentreerd fruit en een zachte taninnestructuur maken deze wijn een perfecte begeleider voor een breed scala aan gerechten.
Het buikspek waar deze wijn bij geschonken werd maakt Yvette heel af en toe nog, als er echt iets te vieren valt, zoals een jublieumdiner. Want op andere dagen staat er nauwelijks nog vlees op de tafel van Van Boven. Wat er dan gegeten wordt? Nou, bijvoorbeeld gepofte aubergine met opgeklopte geitenkaas en maanzaad. Extra fijn: die past ook prima bij deze wijn.