Normaal zijn TikTok-hypes redelijk voorspelbaar: het is óf ontzettend kazig, óf een hack die een bestaand gerecht veel sneller maakt, óf een kruising van twee bestaande hits, zoals een tirami-soes, een Dubai-tompouce of een kaassouffléburger. Maar zoiets ingetogens als een onion boil hadden we niet zien aankomen.
Het inpakken van een ui in folie met specerijen en boter is niet per se nieuw. Het wordt al jaren gemaakt door thuiskoks die op zoek zijn naar een decadent en toch budgetvriendelijk (bij)gerecht. Door de ui zachtjes de garen in boter karamelliseren de aanwezige suikers en wordt de ui zijdezacht en onwijs zoet. Geen wonder dat iedereen de onion boil heeft omarmd.
Wat ís een onion boil?
Om alvast een misvatting uit de weg te helpen: er wordt geen enkele ui gekookt in dit virale recept. Het is eerder een gebakken of gestoofde ui. Hoe je hem maakt? Easy: je wikkelt een hele ui in aluminiumfolie, snijdt de kern eruit en vult deze met een klontje boter, en vervolgens strooi je er – vrij veel – specerijen en kruiden overheen. Daarna vouw je de folie dicht en bak je de ui tot hij boterzacht en sappig is.
Er is dus niets waterigs, slaps of flauws aan een onion boil. Zodra je zo’n uien-pakketje openvouwt ontsnapt een diepe umami-geur uit de keuken. Het is heerlijk hartig en smaakt fantastisch bij rijst, aardappelpuree, of naast een perfect gebakken stuk steak.

Wat heb je nodig als je het zelf wil maken?
Ga voor grote witte uien, die worden nog zoeter na het roosteren. Kies voor een geconcentreerde (kippen)bouillon en worcestershiresaus voor extra umami en ga los met de kruiden en specerijen die je in huis hebt. Vaak zie je dat er knoflookpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, chilipoeder, en allerlei blends overheen worden gestrooid, evenals gedroogde peterselie. Hoewel wij zelf eerder naar een potje ras el hanout, vadouvan of five spice zouden grijpen. Je kan het kortom; zo sjiek maken als je zelf wil. Oh, en vergeet de boter niet, of ga voor ghee of olijfolie.
Wie is er begonnen met de onion boil?
Het was TikTokker @doll_mimi die haar recept in 2024 deelde. In haar video vertelt ze: ‘Je kunt dit op elke manier kruiden die je wilt, er is geen goed of fout’. Haar versie bevat een beetje olie, knoflookzout, knoflookpoeder, paprikapoeder, kurkuma, zwarte peper en Trader Joe’s 21 Seasoning Salute, afgemaakt met een klontje boter.
Daarna bakt ze de ui in de airfryer op 175°C gedurende 25 minuten. Ze zegt dat je weet dat hij klaar is wanneer je het midden van de ui kunt wiebelen, maar je wilt niet dat hij zo zacht is dat hij uit elkaar valt. Ze verwijdert de buitenste, uitgedroogde laag voordat ze de ui eet en raadt aan om een extra snufje zout op elke laag te strooien terwijl je deze pelt. En ja, zegt ze, ze eet de hele ui als tussendoortje.
Lees ook: steeds meer goedkope nephoning in Europa