Liefde gaat door de maag en dat geldt ook voor de mannen en vrouwen in B&B vol liefde. Want naast de nodige (afwezige) romances, speelt nog iets anders een hoofdrol deze zomer: het eten. De B&B-eigenaren zijn niet vies van een natje en een droogje op zijn tijd. Dat deed ons denken: wat zijn de favoriete recepten van onder andere Magda, Rob en Jean-Paul?
Toegeven: wat hun favoriete recept is, we weten het niet. Wel liggen de antwoorden voor het oprapen voor de oplettende kijker.

Rob: Hollandse appeltaart in de Franse Pyreneeën
Echte liefde is: een appeltaart bakken voor je aanstaande dates. En niets laat een huis meer welkom voelen dat een geurige appeltaart, weet iedere makelaar en ook Rob. Tien punten voor hem. Een logisch gevolg is dat het stel zich nu iedere dag dik eet aan appeltaart. Ach ja, ze zitten tenminste niet bij Jean-Paul. Ergo: het kan altijd erger qua hoeveelheden. Wij spotten een oudhollandse appeltaart in de afleveringen, maar gezien de locatie van deze B&B-houder zou onderstaand exemplaar met cider ook niet misstaan.
Er gaat niets boven de geur van een zelfgemaakte appeltaart die in de oven wordt gebakken – zoet fruit, warme kaneel, en een boterige korst. Nog beter dan het opsnuiven van die heerlijke geur? Het opeten natuurlijk!
naar receptEr gaat bijna niets boven een Franse appeltaart: simpel, maar oh zó lekker. Deze komt uit onze Crunch to the max-productie. Verwacht dus knapperig bladerdeeg met sappige appeltjes.
naar receptMagda: een vriezer vol met goulash
Magda houdt van koken, hoopte op een keukenprins en kreeg… de never-nooit kokende Rob: “Hoe heet dat groene ding ook alweer? Iek, bah! Dat mot ik niet hebben, hoor.” Rob lag er zelfs wakker van: willen ze samen verder in het leven, dan wil Rob geen ijsbergsla (dat was het) meer hoeven snijden. Gelukkig heeft Magda een troef als ze een keertje niet wil koken. Haar strak georganiseerde vriezer bomvol goulash laat haar nooit in de steek.
Gestoofd, goudbruin gebakken, in romige vulling of krokant gefrituurd: paddenstoelen geven elk gerecht een diepe aardse smaak en een lekkere beet. Paddenstoel-goulash is een smakelijke variant op de klassieke goulash.
naar receptJean-Paul: an oesterparty a day keeps the doctor away
Bij Jean-Paul draait het Spaanse in Jijona hoofdzakelijk uit ontbijten (met madeleines), lunchen op het strand (zijn favoriet) en de dag afsluiten met een uitgebreide barbecue. Uiteraard mogen oesters niet ontbreken. Speciaal voor Jean-Paul een variant met cava in ons archief!
Oesters en bubbels: de perfecte combinatie! Verras met krokante oestertempura met cava om in te dippen. Net wat anders dan traditioneel!
naar receptIngrid: de beste gesprekken voer je boven een bakje yoghurt of kwark met noten
Veel shots van culinaire avonturen in het Griekse Lesbos hebben we nog niet gezien. Het bakje kwark met noten voerde wel de boventoon.
Als je een feestelijk diner organiseert doet deze geitenkwarktaart met karamelrabarber en -vijgen het supergoed als showstopper. Een lust voor het oog én de maag! Vijgen, rabarber en karamel… Werkelijk waar een hemelse combinatie.
naar receptPetra, Lieske en bodemdrift: de fles gaat bijna te allen tijde leeg
Lieske en Petra voelen voor ons als ’two peas in a pod’. Dat er in deze Griekse kikkererwtenstoof geen wijn zit, dat valt ons (en Lieske als vinoloog waarschijnlijk ook) een beetje tegen. Maar in een glaasje náást deze stoof is ook genieten.
Met alle kruiden en specerijen die de Griekse keuken zo eigen maken: kaneel, oregano en een snufje chili voor precies genoeg pit. De verkruimelde feta is essentieel!
naar receptDick: avontuur is ook een bordje roti of moksi alesi
Toegegeven: we hebben Dick nog niet veel zien koken. Meestal tovert een van zijn vrienden of personeelsleden een Surinaamse maaltijd op tafel.
Raghenie Bhawanie in haar kookboek Madame Jeanette: "Moksi alesi betekent gemengde rijst en de rijst wordt gemengd met bonen. Voor een zomerse twist gebruik ik in dit recept snijbonen en tuinbonen. Jonge tuinbonen zijn het lekkerst en ik vind het geen straf om ze doppen. Sterker nog, dit is een ultiem zomermomentje geworden aan het einde van de dag met de avondzon in het raamkozijn. Gebruik gerust tuinbonen uit de diepvries, deze doen het net zo goed. Ik geef je een recept dat zeker eens per maand bij ons op tafel staat en een liefdesbaby is van jollof en Surinaamse gele masoesarijst, uiteraard met een flinke dosis groenten."
naar receptDaniël lust zéker worst & een captain’s dinner
Momenteel gaat het in de media vooral over de emotionele aanvaring tussen voormalig kapitein Daniël en Renske, maar mag de worst die Daniël – naast een koud glaasje wit – uit het vuistje naar binnen snackt bij het kampvuur ook wat meer main character energy? Grote kans dat je hem heel gelukkig maakt met een van deze recepten met worst, of een klassieke blauwe hap:
Tip van Janneke: “Bij de vegetarische variant vind ik de pittige eieren perfect aansluiten. Ik maak ze niet te pittig voor de tweeling en zet de sambal apart op tafel. Als ze in de keuken helpen, mogen ze nog een lepel pindakaas in de saus laten smelten.”
naar receptIllya uit B&B vol liefde en de voorspellende gave van koffie
Illya kreeg de Belarussisch-Oekraïense Rayisa te gast. Waar de nuchtere Illya niets met spiritualiteit in welke vorm dan ook heeft, heeft Rayisa dat wel. Het tafereel bereikte een hoogtepunt toen Rayisa de toekomst ging voorspellen. In het kopje van Illya zag ze niets, in die van haar een toekomst in de bergen op het kasteel van Illya. Het liep toch anders. Tip Illya: maak met het koffiedik lekker je eigen brownies. Wij voorspellen dat je hier sowieso van gaat genieten.
Het (niet zo) geheime ingrediënt in deze decadente brownies met een cafeïnekick is KOFFIEDIK! Je leest het goed: de gemalen bonen die je overhoudt in je filter of piston ná het zetten van je koffie gaan door het beslag.
naar receptLees ook: 15+ recepten die naar Zuid-Frankrijk doen verlangen









