over drank & kerst

Een workshop over drank, vlak voor kerst, wie wil erheen? Allemaal natuurlijk, maar niemand van de redactie heeft tijd want feestjes, borrels, etentjes en kerstshoppen etc. Oke, Laura offert zich op… omdat ze van drank houdt en omdat Meneer Wateetons belooft haar wat te leren over zelf likeur maken. En oke, ze is nieuwsgierig naar experimenten, om thuis mee verder te gaan…

Laura: ‘Meneer Wateetons kende ik al van zijn boek over fermenteren, zijn toon is helder, hij heeft humor en lef om iets goed uit te diepen. Over drank is zijn nieuwste handboek over het zelf maken van bier, wijn en gedestilleerd. Kort legt Meneer Wateetons uit hoe alcohol ontstaat, dat lees je allemaal in zijn boek, en dat het een geweldige smaakdrager is die je naar eigen inzicht kunt beïnvloeden met smaakgevers. Nu wordt het helder in mijn hoofd, the sky is the limit! Je kunt dus zelf fruitlikeur, limoncello, cider, calvados, port, zelfs whisky, snoep- en droplikeur en advocaat maken…

Aan de slag! Drank samenstellen is anders dan koken, ik voel me nu ook een soort apotheker, kruidenvrouw en fruitmenger ineen. Ik kies voor mango en pruim, snijd ze in stukjes en doe ze in in een halve liter wodka. Dat is de basis, verder komt het aan op je eigen smaakgevoel. In de vijzel gaan witte peper en jeneverbessen. Bij de wodka stop ik ook nog verse sinaasappelschil, wat houtsnippers en een kaneelstokje. Nu het moeilijkste: minimaal 2 weken wachten, maar dan drink ik wel in het nieuwe jaar mijn eigen fruitlikeur!

Ook zelf gin samenstellen is eigenlijk easy. Er gaan altijd jeneverbessen en koriander in, daarna volg je je eigen koers. Omdat het vanavond nogal snel moet, helpt Meneer Wateetons ons met esprits, gedistilleerde tincturen. Met een plastic spuit voegen we shots van 0,5 ml esprits toe. Ik kies steranijs, vanille, limoenblad, zwarte peper voor wat pep en engelwortel, het wordt tenslotte kerst. Dit resultaat is direct klaar voor gebruik dus proeven en vergelijken we er 7. Grappig dat ieders gin opvallend anders smaakt. Stiekem vind ik die van een ander een tikje lekkerder en voeg daarom nog snel een spuitje hibiscus toe. Nu is ook mijn gin perfect. Heel tof zo’n experiment en vooral zeer aanstekelijk. Geen kerstplannen? Haal dat boek Over drank en doe het lekker zelf! Meneer Wateetons geeft ons nog een lepeltje homemade advocaat, die echt niet te vergelijken valt met dat spul uit de winkel, zo vers en lekker! Ook dat recept staat in zijn boek. Proost en fijne feestjes!’

Over drank, Meneer Wateetons, Uitgeverij Carrera, € 29,99.

TEKST LAURA VAN HEUSDEN

 

 

over drank