8 maanden is Janneke Philippi ermee bezig geweest: haar 230 recepten tellende Bakplaatbijbel. Een kookboek helemaal in het teken van álles wat lekker is en uit de oven komt.
Janneke over Bakplaatbijbel: ‘Het boek bevat behalve bakplaten met vlees, vis en vega ook salades die je maakt als de plaat in de oven staat, plaatquiches en -broden. En uiteraard zijn er zoete plaattaarten! Heerlijke platen vol zoet, eenvoudig om te maken en heerlijk om royaal uit te delen.’
Mocht je Janneke nog niet kennen: deze kookboekenauteur en foodstylist bedacht al meer dan 1200 recepten voor delicious. magazine. Daarnaast schreef ze al tal van kookboeken met haar man, foodfotograaf en vormgever, Serge Philippi. Ze wonen met hun gezin in het Limburgse Margraten.
8 maanden koken, testen, schrijven en fotograferen
Waar begin je met zo’n lijvig boek? Janneke: ‘We hebben bijna 8 maanden aan het boek gewerkt. Het begon uiteraard met de opzet en eerste ideeën. Er kan zoveel op de bakplaat, dat is echt fantastisch!’
‘Toen we eenmaal de basis hadden, ben ik begonnen met het ontwikkelen en testen van de recepten. Naast de testdagen hadden we paralel ook de fotografie gepland. Het waren hele drukke, maar zó’n leuke maanden.’
Janneke’s favorieten uit Bakplaatbijbel
‘Ik heb niet één favoriet, maar vind heel veel van de plaatgerechten ontzettend lekker. Deze garnalen met tomaatjes, spinazie en feta schuif ik heel graag in de oven. Intussen warm ik wat pitabrood of kook een beetje rijst.
De bakplaat is voor Janneke hét antwoord voor een makkelijk maakbare maaltijd: ‘Met vlees, vis of vega. Alle ingrediënten gaan op één bakplaat, er is meestal maar weinig voorbereiding nodig en je hebt er vervolgens nauwelijks omkijken meer naar: je oven doet haast alle werk. Intussen maak je nog even een salade of saus – staan uiteraard ook in het boek! – of doet een huishoudelijke klus.’
Koken voor een groot gezelschap
‘Behalve voor de dagelijkse maaltijd is zo’n plaatmaaltijd ook ideaal voor een ontspannen feestje,’ vertelt Janneke. ‘Daaraan besteed ik ook aandacht in het boek. Terwijl de bakplaat in de oven staat, borrel je alvast met je gasten. Je kunt makkelijk meerdere bakplaten in de oven schuiven én ze goed voorbereiden.’
‘Zeker bij een grotere party kun je de bakplaten op een buffet presenteren en kan iedereen zelf opscheppen. Afgewisseld met salades en brood heb je dan al snel een indrukwekkend buffet. Sommige bakplaten laten zich trouwens perfect lauwwarm of afgekoeld serveren. En toe is er dan natuurlijk een zoete bakplaat, bijvoorbeeld banoffee van de plaat, een XL-browieplaattaart of ricottaplaatcake met bessen.
Bakplaatbijbel is voor iedereen handig
Janneke: ‘Ik denk dat echt íedereen voor de dagelijkse maaltijd maar ook voor etentjes met gasten of een feestje inspiratie uit dit boek haalt. Er staan ook klassiekers in, maar dan nu van de bakplaat. Denk bijvoorbeeld aan shakshuka, patatas bravas met zelfgemaakte aioli en melanzane alla parmigiana. Maar ook een sushi-plaat en nachos-plaat.’
Bakplaatbijbel, Uitgeverij Carrera, € 34,99
Je shopt Bakplaatbijbel via online boekhandels of bestelt het gewoon bij Janneke zelf, op haar website.