Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
Probeer ook eens deze stamppot met aardpeer en boerenkool!
winterstamppot met paddenstoelen en pittige kaas
hoofdgerecht (4 personen) | v
1½ kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
75 g boter
400 g paddenstoelen, schoongeborsteld en in stukken
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 g snijbiet en/of palmkool, grof gesneden
250 ml melk
250 g Hollandse blauwaderkaas, verbrokkeld
Kook de aardappels in een laagje water met zout in 20 min. gaar. Smelt intussen 25 g boter en bak de paddenstoelen al omscheppend 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 min.
Smelt in een koekenpan 25 g boter. Schep de snijbiet en/of palmkool erdoor en smoor het blad naar wens beetgaar of helemaal gaar.
Verwarm de melk met de rest van de boter. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk tot smeuïge puree. Schep de snijbiet en/of palmkool erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op 4 borden. Verdeel de paddenstoelen en verbrokkelde kaas erover en laat iedereen aan tafel zelf de paddenstoelen en kaas door de stamppot doen.
Bereiden ± 30 min
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN