Zo kies je de juiste bakvorm (voor je middernachtelijke bakavonturen)

Of misschien zijn wij de enige die ‘s avonds laat browniebeslag in de vorm gieten (en de beslagkom leeglepelen). Hoe dan ook: geen gebak zonder goed gereedschap! Daarom een minicollege over bakvormmaterialen.

Kun je meteen deze chai-brownies bakken.

Hier let je op bij het kopen

Want waar let je op wanneer je voor de imposante rekken vol bakvormen in de kookwinkel staat? Op de warmtegeleiding, kwaliteit en of het een beetje makkelijk schoon te maken is

>> Metaal dat goed geleidt, is ideaal voor zoet bakwerk. Kies wat zwaardere, doffe materialen, die verdelen de warmte geleidelijk. Blinkende, dunne vormen zijn goedkoper, maar ze vervormen en verkleuren sneller, en het gebak verbrandt eerder. Kies liever vertind koper. Dat verspreidt de hitte erg goed en gelijkmatig. Eén maar: je moet wel van poetsen houden!

>> Blik is betaalbaar, maar gaat niet lang mee. Vet het heel goed in, want bij hoge temperaturen verbrandt het gebak sneller. Zuren reageren heftig op blik, bijvoorbeeld het fruit in een cake, en daar wordt de smaak niet beter van. Oplossing: bekleed de bakvorm van binnen met bakpapier.

>> Keramiek is zwaar en geleidt de warmte heel gelijkmatig, maar geeft minder snel een bruin korstje. Vet het goed in of gebruik bakpapier. Meestal kan het in de vaatwasser. Keramiek is vaak wel wat duurder, maar is weer prachtig om gebak in te serveren!

>> Siliconen vormen hoef je niet in te vetten, ze zijn bestand tegen hoge hitte, zijn vaatwasserproof en je kunt het gebak makkelijk uit de vorm halen. Het is duurder materiaal, maar er komen ook steeds meer betaalbare varianten. Onze favoriet, hoewel de vormen er niet zo mooi uitzien.

>> Gietijzeren en emaillen vormen zijn multifunctioneel, omdat je deze vormen ook kunt gebruiken om op allerlei fornuizen, zelfs inductie. Gietijzer geleidt heel goed en houdt de warmte ook vast. Taarten of cakes garen hierdoor vaak nog door nadat je ze uit de oven hebt gehaald. Houd daar rekening mee. 

Een vorm bekleden met deeg doe je zo:

bakvorm bekleden met deeg