zo maak je heel eenvoudig zelf sorbetijs

Zelf sorbetijs maken met verse aardbeien? Volg deze easy stap-voor-stap van delicious. en maak voortaan het lekkerste, gladste en puurste aardbeiensorbetijs helemaal zelf!

aardbeiensorbetijs

nagerecht | ± 1 liter ijs, 6-8 personen

600 g goed rijpe, zoete aardbeien (500 g schoongemaakt)
50 ml aardbeienlikeur
200 g suiker
240 ml water
sap van ½ citroen
1 blaadje gelatine
extra nodig: staafmixer, ijsmachine

1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien met de likeur met de staafmixer. Het gaat ook goed met behulp van een roerzeef. Daarbij zeef je meteen de pitjes eruit.

2. Voor een goede structuur van het sorbetijs is een juiste verhouding tussen suiker en water van belang. Suiker verlaagt het vriespunt van ijs, maar te veel suiker maakt dat het ijs moeizamer bevriest. Te weinig suiker geeft juist weer een korrelige structuur. Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot de suiker helemaal is opgelost en het water helder is. Week het blaadje gelatine ± 5 min. in ruim koud water en knijp het goed uit. Los de gelatine op in het hete suikerwater. Mix het evt. met een staafmixer goed door het suikerwater.

3. Schenk het warme suikerwater met het citroensap op de aardbeienpuree. Mix het nog eens goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dat gaat extra snel als je de kom in een grote bak (gootsteen) met ijswater zet en regelmatig roert.

4. Voor smeuïg sorbetijs is het belangrijk dat het ijs voortdurend wordt geroerd om de ijskristallen zo klein mogelijk te maken. Dat kan alleen in een ijs- machine. Schenk het mengsel in de kom van de ijsmachine en draai er smeuïg ijs van. Schep het ijs uit de machine en serveer direct met verse aardbeien of schep het ijs in een goed afsluitbare bak en bewaar die in een ****vriezer tot gebruik (niet langer dan 2 weken).

Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 1 uur / bevriezen 40-60 min.

Sorbetijs stap 6