tips & tricks: wokken

De smaken van de Aziatische keuken zijn betoverend want alle Aziatische gerechten zijn stuk voor stuk smaakbommen. De vurig scherpe gerechten waarin vis en groenten vaak in de spotlight staan, ondergaan traditionele bereidingswijzen. Denk bijvoorbeeld aan het gezellige stoommandje en de pekingeend aan een vleeshaak. Toch blijft de bekendste de superhandige wok.


  • De bolle bodem is misschien onhandig (lees: onmogelijk) op onze normale gasfornuizen maar op een wokbrander komt de vorm helemaal tot zijn recht. De vlammen slaan namelijk om de pan heen waardoor deze egaal heet wordt.
  • De vorm is bovendien handig voor het roerbakken. Je schept de ingrediënten veel fijner door elkaar dan bijvoorbeeld in een sauteerpan.
  • Eigenlijk kun je alles doen in een wok. Stomen, sudderen, koken, pocheren en ook frituren. Als je geen frituurpan hebt, kun je gemakkelijk de ingrediënten langs de rand in de hete olie laten glijden.
  • Een traditionele Chinese wok is gemaakt van plaatstaal en dus heel betaalbaar. Doordat de bodem dun en van puur staal is, wordt hij snel heet en koelt hij vlug af. Je moet de pan voor het eerste gebruik inbranden en je mag hem alleen met heet water afwassen.
  • Vorig jaar werd het record gebroken van ’s werelds grootste roerbakschotel. Op de University of Massachusetts werd een 4,5 meter grote pan verhit boven 900 kg houtskool. Het kantinepersoneel schepte de maaltijd van meer dan 2000 kg om met hooivorken en harken!

BRON: AZIATISCHE-INGREDIENTEN.NL,  MASSLIVE.COM en BUSINESSINSIDER.COM