Chinese koks zweren erbij: de traditionele carbonstalen wok, die de hitte gelijkmatig verspreidt en snel kan wisselen in temperatuur. Van loeiheet snel weer naar koud, wat handig is als je het kookproces snel wilt stoppen. Een wok moet je ‘inwijden’ voor je hem gaat gebruiken.
1. Maak ‘m schoon met heet water en een schuursponsje. Spoel schoon en maak droog.
2. Zet de wok op hoog vuur, beweeg hem rond over de hitttebron zodat hij overal goed heet wordt. Haal ‘m van het vuur.
3. Voeg een scheutje olie toe aan de wok en wrijf deze met keukenpapier goed uit over het hele oppervlak van de wok.
4. Verhit de wok op matig vuur opnieuw gedurende 10 min.
5. Haal de wok van het vuur en wrijf schoon met keukenpapier.
6. Voeg opnieuw een scheutje olie toe en verhit opnieuw 10 min. en wrijf weer schoon.
7. Herhaal dit nogmaals tot er geen zwart meer van de wok op het keukenpapier komt.
Doe de wok nooit in de afwasmachine en wrijf voor je ‘m opbergt in met een scheutje olie tegen het roesten.