Een lekker stukje vis vraagt om een lekker bijpassend glas wijn. Maar wat drink je nu eigenlijk bij welke soort vis? vinoloog en delicious.friend Ellen Dekkers geeft haar wijn vuistregels.
Dat je bij vis droge witte wijn drinkt, is geen wet van Meden en Perzen. Bij rauwe zeevis met een uitgesproken ziltige smaak zijn strakdroge, frisse wijnen als muscadet, riesling, sauvignon blanc of mousserend extra brut een goede keuze. want rijke, volle wijnen denderen over de verfijnde vis heen.
Is de zeevis bereid, dan verandert de structuur en de wijnkeuze: bij gerookt, gegrild en geroosterd past houtgerijpt wit met meer body beter. serveer je er een pittige kerriesaus bij, dan mag de wijn zelfs wat zoet zijn. denk aan muscat, milderiesling (feinherb) en viognier.
Bij stevige gegrilde vis – bijvoorbeeld tonijn, zwaardvis of zeeduivel – met sojasaus of vleesjus is rood zelfs beter. schenk soepel rood met weinig tannine, een pinot noir (Duitse spätburgunder) of gamay (beaujolais), want vis krijgt ruzie met tannine en kan dan zelfs een onaangename smaak krijgen.