wat is tofu eigenlijk? + deze verschillende soorten tofu zijn er

Tofu saai? Zeker niet! Het kan mild en zacht zijn of juist knapperig gefrituurd en past in de lekkerste gerechten. Maar wat is tofu eigenlijk? En hoe bereid je deze vegan proteïnebom op de juiste manier?

In de nieuwe GREEN delen we de lekkerste gerechten met tofu. Maak vooral de warme buideltjes met gemberrijst of een sesam-tofucrumble voor over een rijkgevulde salade met citrus en asperges. En er is meer! In deze 2e 100% vega(n) editie van GREEN delen we planet proof recepten die extra smaakvol en verrassend zijn. Bestel het nummer hier!

Waar wordt tofu van gemaakt?

Tofu wordt gemaakt van sojamelk. Daarvoor worden sojabonen geweekt, gemalen en gekookt en daarna wordt er zo veel mogelijk vocht (sojamelk) uit de gemalen bonen geperst.

Aan de sojamelk wordt een (vegan) stremsel toegevoegd. Afhankelijk van de techniek en het type stremsel ontstaat zachte of stevige tofoe. De lekkerste en verste tofoe koop je bij de toko of de Aziatische supermarkt.

Verschillende soorten tofu

Stevige tofu

Deze is perfect om te bakken, te frituren of mee te stoven in een saus. Stevige tofu is er gerookt of met kruiden.

Zachte tofu

Deze zit tussen stevige en zijden in. De structuur is fijner dan die van stevige tofu, maar je kunt er nog wel makkelijk blokjes van snijden.

Zijden tofu (silken tofu)

Deze tofu is super­zacht en romig en kun je stomen of koud eten. Combineer deze met een saus met een sterke smaak en een crunchy topping. Gepureerde zijden wordt veel in de vegan keuken gebruikt als vervanger van room en ei. Bijvoorbeeld in een panna cotta.

Tofuvellen

Bij het maken van sojamelk vormt zich, net als bij melk, een vel op het oppervlak. Deze vellen worden gedroogd. Je kunt ze weken en vullen of in reepjes snijden en meekoken in soep of stoofgerechten.

Tofupudding

De naam zegt het al: deze tofoe, ook wel douha genoemd, is zo zacht als pudding. Hij wordt vaak als toetje gebruikt met een lekkere zoete topping.

Uit de frituur

Kant-en-klare gefrituurde tofu is er in allerlei vormen en maten: van grote blokken tot dunne plakjes. Stukjes gefrituurde worden vaak gebruikt in roerbak­gerechten. In sushi wordt vaak inari age gebruikt: dunne plakjes gefrituurde stevige die gemarineerd worden.

Waar koop je het?

Stevige tofu en gerookte kun je meestal kopen in de supermarkt. Zachte variant, zijden tofu, tofuvellen, tofupudding en gefrituurde kun je kopen bij de toko of de (ruimgesorteerde) Aziatische supermarkt.

Hoe maak je tofu krokant?

Wil je lekker knapperige tofu? Laat het dan, net als voor het marineren, eerst goed uitlekken onder iets zwaars. Wentel je repen of blokjes dan door wat maizena en bak ze op vrij hoog vuur in een klein laagje olie of gebruik de frituur/ airfryer. Succes verzekerd!

Bekijk ook onze lekkerste recepten met dit Chinese topingrediënt: 7x recepten met tofu

sticky gochujang-tofoe met romige kimchi-pindasaus
Recept: Dosia Brewer | FotografieL Jeroen van der Spek | Styling: Maaike Koorman | Bereiding: Jessica Lek | Keramiek: marjokedeheer.com