wat & hoe – puddingvormen

We zijn een beetje pudding-minded. Wat wil je ook anders met de vijf puddingrecepten die je in ons maartnummer tegenkomt. Grapefruit-ginjellypudding, luchtige griesmeel met bramensaus en chocolade-amandel stoompudding. Ze zijn ook heel easy om te maken, maar er gelden wel een paar regels waar we streng op zijn. Vooral waar het de vorm aangaat. Welke vorm is geschikt voor welke pudding?

aardewerk

Vroeger werden puddingvormen alleen van aardewerk gemaakt. Leuk voor verzamelaars! Diverse online winkels verkopen nog prachtige vintage modellenAardewerk is kwetsbaarder en duurder maar wel erg mooi. In een ovenvaste of hittebestendige aardewerken vorm kun je vaak ook bakken. Ze hebben mooie reliëfs en vooral zetmeel-, bavarois– en jellypudding lost hieruit heel makkelijk. Vet ze dun in met olie. 

metaal

Metaal is ideaal voor pudding die wordt verhit in de oven of een waterbad (au bain-marie)  Hoe meer en dieper het reliëf, hoe lastiger de pudding soms te storten is. Dus vet deze vorm heel goed in (alle hoekjes en ribbels) met een coatinglaagje vet of neutrale zonnebloemolie. Metalen vormen zijn ook goed voor melkpudding met bijv. griesmeel, maïzena of een ander zetmeel. Spoel dan de vorm alleen om met koud water. Let op: laat pudding met fruitzuren niet opstijven in metaal, want de zuren gaan een verbinding aan met het metaal en dat smaakt niet lekker.

stoomvorm (ook metaal)

Een stoompudding – uit een tulbandvorm mét deksel van gecoat metaal – wordt gebruikt om een pudding ‘au bain-marie’ (in een waterbad) te garen. Heel geschikt voor chocoladepudding maar ook stoomcake.

siliconen

Extra handig als je verschillende formaten pudding wil maken: een vormensetSiliconen is wat duurder materiaal maar fijn want buigzaam, hittebestendig en ook om koud te gebruiken. Het lossen gaat heel easy, de keuze in vormen, reliëfs, maten en kleuren is enorm. Ideaal voor rijst-amandelkokos pudding.

plastic

Plastic vormen zijn voor allerlei koude pudding: zoals zetmeel-, gelei- of jellypudding en bavarois. Ook goed voor griesmeelpudding. Invetten is wat lastiger maar plastic ‘lost’ wel heel makkelijk. En plastic is veel betaalbaarder dan vormen van aardewerk, siliconen en glas. Nadeeltje: vormen van hard plastic kunnen ook breken.

 

puddingvormen