Je verwacht het niet in ons Westland maar hier wordt vanille verbouwd, een product dat tot voor kort alleen te importeren viel. Koppert Cress in Monster (zie koppertcress.com) verbouwt de peulen met veel aandacht.
Er zijn drie varianten:
1. GROENE VANILLE
De ongefermenteerde peul, vers van de plant. Jonge peulen smaken bitter, fris en toch intens naar vanille.
Zo gebruik je het: Veel chefs en patissiers experimenteren erop los met deze speciale peul. Fermenteren, inmaken, drogen; bedenk het en het is mogelijk. Voor als je van keukenavonturen houdt!
2. ZWARTE VANILLE
Met tonen van hout, leer en noten en een heel eigen Nederlands smaakkarakter.
Zo gebruik je het: Voor al je bekende vanille-toepassingen. Komt extra goed tot z’n recht als het de tijd krijgt al z’n smaak af te geven, bijvoorbeeld in ijs.
3. RODE VANILLE
Deze peulen hebben extra lang aan de plant kunnen rijpen. Zo ontstaan kristallen in de peulen en een rijk smaakprofiel, met veel umami en tonen van rood fruit en butterscotch. Ze pleasen niet alleen je smaakpalet maar geven ook een lichtrode tint aan bijvoorbeeld room.
Zo gebruik je het: Ga all out in een exclusief toetje of vang de delicate smaak in homemade vanille-extract.
Bekijk ook: alles over yuzu: de bijzondere Japanse citrusvrucht