Er zijn zoveel verschillende toppings die je gerecht net dat beetje extra kunnen geven. Of je nu houdt van knapperige broodkruimels, een frisse dressing of wat extra pit, de juiste topping kan de textuur, smaak en presentatie van je maaltijd compleet veranderen.
Jamie Oliver: ‘Geef je gerechten een extra dimensie met deze supereenvoudige smaaksensaties – ze zijn makkelijk te maken, maar maken absoluut het verschil.’
Gekruid broodkruim
Door broodkruimels met een beetje olie, kruiden en knoflook op te bakken, kun je heerlijke smaak, textuur en dynamiek toevoegen aan salades, stoofgerechten en pasta om er maar een paar te noemen. En omdat brood eenvan de meest verspilde voedingsmiddelen is, sla je twee vliegen in één klap. Oudbakken broodkruim is naturel trouwens ook hartstikke lekker.
Citrus
Investeer in een fijne rasp, want een paar schilletjes kunnen een gerechtenorm opwaarderen en het ziet er bovendien leuk uit. Een kneepje sap ismeestal al genoeg om je smaakpapillen te kietelen.
Bekijk ook: 10x soeptoppings die van je kom soep een feest maken
Verse salsa’s
Een goede salsa – of die nu grof of glad is – kan prachtige kleuren, levendigheid en frisse smaken aan een gerecht toevoegen. Ik kan niet zonder: het is fantastisch om de smaakpapillen wakker te schudden.
Ik gebruik altijd fijngehakte kruiden, rijpe tomaatjes en een zuurtje – in de vorm van azijn of citrussap – een snufje zeezout en zwarte peper en eventueel wat fruit als zoetje. Pas de consistentie aan op het gerecht waar je het bij serveert.
Yoghurt met iets extra’s
Ik vind het lekker om gerechten afte maken met een verfrissende schepyoghurt, op smaak gebracht met contrasterende ingrediënten als pittige harissa, pesto, pasta’s, olijven, zongedroogde tomaten, tahin, chutney of augurken. Zie het als een yin-yang van smaken om je gerecht mee te pimpen.
Pepers uit de diepvries
Vries chilipepers die bijna overrijp zijn in en rasp ze fijn over gerechten om ze een subtiele kick te geven. Perfect voor marinade, door sauzen en stoofgerechten. Gember kun je op dezelfde manier verwerken.
Tempers
Een echt interessante manier om gerechten last minute een stevige smaakinjectie te geven. Het bestaat in zijn simpelste vorm uit licht geroosterde specerijen, kruiden en aromatische ingrediënten, opgewarmd in een scheutje olie. Het wordt meestal over curry’s gesprenkeld, en is ook heerlijk over geroosterde groenten, soep en salade. Gebruik je fantasie en probeer het eens!
Hieronder vind je een aantal recepten waar je deze topping tips mee kunt uitproberen: