Misschien ken je het wel of heb je het al eens voorbij zien komen online: een eetbare kaars van boter of kaas. Een sfeervolle en smakelijke verrassing, perfect voor feestelijke diners, gezellige borrels of voor een romantische date bij kaarslicht!
Een tijdje terug ging het viraal: de boterkaars. Een kaars gemaakt van boter en alle ingrediënten die je zelf wil! Heerlijke geurende verse kruiden, knoflook of andere smaakmakers kan je toevoegen om jou ideale boterkaars te maken. Zin in iets zoets? Strooi er kaneelsuiker doorheen voor een dessertvariant. Of voeg een scheutje rode wijn toe voor een romantisch roze kaars, ideaal voor Valentijnsdag!
Hoe maak je deze eetbare kaarsen?
- Verhit 100 gram boter op laag vuur en voeg kruiden zoals knoflook, rozemarijn of peterselie toe.
- Zeef de boter: haal de kruiden eruit en laat de geklaarde boter licht afkoelen.*
- Zet een lont (zonder was) rechtop in een glas of kom.
- Giet de boter voorzichtig in het glas of de kom en laat stollen in de koelkast.
- Zodra de kaars hard is, kan je hem aansteken en in de zachte gesmolten boter kan je dippen met een lekker stuk brood.
*geklaarde boter zodat de kaars lang kan branden zonder te spetteren!
Een minder viral twist maar misschien wel nog lekkerder; de kaars van kaas! Het geheim zit ‘m bij deze versie in de juiste kaas en een beetje olijfolie. Gebruik een zachte kaas zoals camembert, brie of langres (maar niet té vloeibaar) en maak een klein kuiltje in het midden. Daarin plaats je een lontje, voeg je een beetje olie toe, en voilà: een brandende kaars vol smeltende, warme kaas!